Plenul senatului a decis, pe 22 decembrie, să adopte legea privind pensiile aleșilor locali cu 86 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și nicio abținere.
Atunci, senatorii PNL au ieșit din sală înaintea votului.
În acest context, jurnalistul Ion Cristoiu scrie pe blog că dacă liberarii ar fi vrut să blocheze legea, ar fi putut să rămână în sală și să voteze împotrivă, să ceară public președintelui să n-o promulge sau să o conteste la Curtea Constituțională.
”Venită după Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali a stîrnit – și pe drept cuvînt – revolta opiniei publice.
O revoltă pe cale de a deveni dezamăgire față de Regimul Klaus Iohannis cu atît mai mult cu cît nimeni n-a anunțat pînă acum vreun fapt menit a opri Legea. Klaus Iohannis n-a anunțat că o va contesta la CCR sau că o va retrimite Parlamentului. E greu de crezu că și-ar fi putea permite așa ceva în condițiile în care, în vară, profitînd de interimatul lui Gabriel Oprea, și-a făcut rost de o nesimțită mărire de salariu. Nimeni n-a anunțat că va contesta Legea la CCR”, spune Cristoiu.
În ziua de Crăciun, presa a difuzat o știre conform căreia guvernul ar putea sesiza Curtea Constituțională în cazul pensiilor speciale pentru aleșii locali.
”Așadar, Guvernul sau mai precis premierul Dacian Cioloș analizează posibilitatea, care posibilitate va deveni realitate doar dacă se va ajunge la concluzia că posibilitatea va deveni realitate.
Ceva în genul:
– Lelițo, cînd te măriți?
– Deocamdată analizez serios posibilitatea să mă mărit și dacă voi ajunge la concluzia c-o să mă mărit, o să mă mărit!”, ironizează omul de presă.
Cirstoiu se mai întreabă de ce nu spune limpede știrea că Guvernul va contesta la CCR Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Apoi mai afirmă că guvernul nu are de gând să facă așa ceva.
”Asta ar însemna ca Dacian Cioloș să-și ridice în cap pe toți aleșii locali ai celor două mari partide care alcătuiesc USL-ul de tip nou”, a adăugat gazetarul.
Totuși, opinia publică se întreabă de ce nu contestă executivul legea la Curtea Constituțională. Astfel, s-a simțit nevoia unei ”aburiri” a părerii oamenilor ”printr-o știre care nu angajează cu nimic guvernul”.