Ion Cristoiu, despre "afacerea dubioasă" Cumințenia pământului: "Dacian Cioloș s-a lansat într-o suită de vorbe mari și răsuflate, colorate cu un lirism de elevă de pension care simte că-i cresc sînii"

Ion Cristoiu, despre "afacerea dubioasă" Cumințenia pământului: "Dacian Cioloș s-a lansat într-o suită de vorbe mari și răsuflate, colorate cu un lirism de elevă de pension care simte că-i cresc sînii"
foto: ziuanews.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit în postarea zilnică de pe blogul personal despre achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului de către stat, în ceea ce acesta consideră a fi debutul jafului făcut de ANPR.

În gândul de vineri, 18 martie 2016, Cristoiu evidențiază motivele pentru care sculptura nu ar trebui achiziționată, cel principal fiind că statul ar avea lucruri mult mai bune de făcut cu 11 milioane de euro, dar și despre ce reprezintă această afacere după jaful comis de ANPR.

"Adevărații beneficiari ai afacerii (Cumințenia pământului – n.r.), ca în multe dintre procesele de retrocedar, nu sunt moștenitorii, ci rechinii din România", apreciază jurnalistul.

"Pentru a mi se dovedi că mă înșel, Dacian Cioloș ar trebui să facă de o transparență maximă procesul prin care statul român dă 11 milioane de euro dintr-un foc. Prin urmare, Dacian Cioloș să lase deoparte vorbele mari și răsuflate, în genul celor de pe Facebook, și să răspundă următoarelor întrebări:

1) Cu cine a negociat statul român? Cu Artmark sau cu proprietăreasa fie aceasta și asistată de un avocat?
2) Dar există o asemenea proprietăreasă? Dacă da, s-o vedem și noi, măcar în poză? Nu de alta, dar vrem să vedem cum arată o bătrînă de peste 80 de ani posesoare peste noapte a 11 milioane de euro.
3) Cine a făcut parte din Comisia Ministerului Culturii care a negociat suma de 11 milioane de euro?
4) Ce rol a jucat în toată afacerea Radu Boroianu, directorul ICR?
5) Opera nu poate fi scoasă din țară indiferent cine ar cumpăra-o. În Franța, multe capodopere sunt în colecții particulare. Admițînd că n-o cumpăra statul român, era vreo problemă dacă opera era cumpărată de un particular român? Dau dacă nu era cumpărată, era vreo problemă? O spărgeau cu ciocanul proprietăreasa?
6) Cine a stabilit că valoarea operei e de 30 de milioane de euro? Are vreo legătură acest expert cu Artmarkt?", apreciază Cristoiu.

După punctarea acestor fapte, jurnalistul mărturisește că, după ANPR, suntem martorii unui nou jaf, cel al Cumințeniei Pământului fiind comis sun pretextul apărării naționale.

"Vor merge banii ăștia la moștenitori? Să fim serioși! Banii de la ANRP au mers la moștenitori?", conchide Ion Cristoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:02 - Marea prigoană împotriva străinilor. Trump trimite armata la granița cu Mexicul
23:57 - Funeriu, candidat la prezidențiale, nu vrea susținerea partidelor: Un om care și-a reprezentat țara la olimpiade internaționale, cum sunt eu, nu cere sprijinul corijenților / Nu putem face din România o țară mare cu politicieni mici (VIDEO)
23:48 - Cinci bărbați din Vâlcea au fost arestați. Ei au răpit un tânăr pentru a-i fura criptomonedele, în valoare de zeci de mii de euro
23:32 - Călin Georgescu, desființat de un fost ministru al Educației: „Un simptom al faliilor din societate, precum mucii la răceală”
23:17 - Buzău: Familia copilei de 13 ani hărțuită de profesorul de matematică se teme pentru siguranța ei la școală. Bărbatul de 66 de ani revine la catedră. „Nu știu ce se va întâmpla”
22:58 - Accident mortal în Mehedinți. Un șofer s-a izbit într-un cap de pod după ce a pierdut controlul volanului
22:52 - Crin Antonescu, despre o eventuală retragere a lui Iohannis de la Cotroceni: „N-ar rezolva toată tensiunea din societate, dar ar fi un pas” (VIDEO)
22:40 - Fiica lui Crin Antonescu ocupă o poziție importantă într-o companie elvețiană. Irina face carieră în afaceri internaționale
22:25 - Mii de dolari pentru a posta pe Facebook și Instagram. Cum pot creatorii de conținut să primească banii
22:20 - Surse: Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, ar fi fost denunţat la DNA chiar de Vladimir Ciorbă, patronul Nordis. Acuzațiile