Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit despre Dacian Cioloș, care a acordat un interviu postului de radio Europa FM.
După două săptămâni de la numirea în funcție a lui Dacian Cioloș, acesta a acordat patru interviuri. „Interviurile nu sînt singurele momente din ceea ce s-ar putea numi prezența premierului în media. Lor trebuie să le adăugăm:
1. Scenetele de telenovelă politrucă, precum cea de la Parada de 1 decembrie 2015, prin care Dacian Cioloș joacă teatrul emoției patriotice împinse pînă la umezirea ochilor în direct la tv.
2. Transmiterea în direct a scenetelor stînjenitoare din deschiderea ședințelor de Guvern, preluate cu virgule cu tot de la Victor Ponta și menite a arăta Poporului cum îi îndrumă pe miniștri încotro s-o ia Dacian Cioloș, ca un agent de circulație proțăpit la intersecție, automobilele din trafic.
3. Prezența presei sub formă de cohortă la toate momentele în care Dacian Cioloș e vedetă: vizita la răniții din Tragedia de la Colectiv, participare la ședința Comandamentului de iarnă.
4. Răspunsurile date prompt la întrebările zise în redacții și de pe scări, cînd premierul se deplasează dintr-un loc într-altul”, a scris jurnalistul.
„Această fervoare în materie de prezență mediatică în contrast nu numai cu tăcerea de bolovan uitat în rîu a lui Klaus Iohannis, dar și cu debutul altor premieri postdecembriști, trebuie raportată la cîteva note caracteristice ale lui Dacian Cioloș din aceste zile:
1. Dacian Cioloș are doar două săptămîni de activitate la Palatul Victoria. În viața sa, funcția de acum e o premieră. Orice om normal, parașutat într-o astfel de funcție, are nevoie de un timp în care să-și dea seama fie și măcar de felul cum circulă hîrtiile în Guvern. Dar chiar dacă ar fi fost premier de o viață, Dacian Cioloș tot ar fi avut nevoie de un timp de familiarizare cu ceilalți miniștri, cu problemele de administrat într-o primă fază, deoarece, spre deosebire de premierii de partid, el știe puține lucruri despre felul în care lucrează ceilalți miniștri.
2. Guvernul Dacian Cioloș a fost proclamat ca independent de partide. Prin urmare, pentru acest Guvern n-are importanță capitalul electoral, cîtă vreme are un mandat doar de un an și, mai ales, cîtă vreme nici un partid nu pierde și nici nu cîștigă din activitatea Guvernului.
3. Dacian Cioloș repetă într-una că și-a propus doar administrarea de un an a țării. Îmbrățișînd cu căldură diversiunea pauzei cerute de partide în materie de Guvernare pentru a se curăța de corupți, premierul caută să ne convingă că e un fel de ținător de cîrmă timp de un an, pînă se întorc adevărații cîrmaci, politicienii.
Explicația ciudățeniei care se schițează din raportarea febrilității mediatice la datele obiective ale Guvernului
Dacian Cioloș trimite la două ipoteze:
1. Preocuparea de capital electoral propriu, astfel încît partidele să nu poată mișca în Parlament împotriva Guvernului.
2. Un plan secret, pus la cale împreună cu Klaus Iohannis, de cîștigare de către Dacian Cioloș a unui capital politic suficient pentru ca, împreună cu cîțiva membri ai Guvernului de independenți, premierul să pună mîna pe PNL.
Amîndouă ipotezele pleacă de la premisa capitalului electoral pe care Dacian Cioloș trebuie să-l cîștige rapid”, au fost precizările făcute de Ion Cristoiu pentru evz.ro
Dacian Cioloș evită să dea răspunsuri concrete, în ciuda faptului că acordă interviuri foarte lungi, chiar și de 2 ore, cum a fost cel de la Europa FM.