Ion Cristoiu: Corlățean ne crede proști. Semnalul dat de Hillary Clinton este unul foarte grav, arată că România încă mai are probleme cu implementarea democrației
Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat, joi, în cadrul emisiunii „Ultimul cuvânt” de pe B1 TV, afirmațiile făcute de secretarul de stat american Hillary Clinton referitor la faptul că în Ungaria și România încă mai există probleme în ceea ce privește implementarea democrației.
„Hillary Clinton a participat la o reuniune consacrată unui mini-bilanț al procesului de la Helsinki, adică prăbușirea comunismului. Adică ea ne spune să nu fim atât de liniștiți, că procesul de implementare a democrației nu este terminat. În acest caz se află țări din afara UE ca Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, dar și țările din UE Ungaria și România. Ca semnal la nivel european, este unul foarte grav”, a spus Ion Cristoiu.
Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a menţionat România şi Ungaria printre statele ale căror guverne au devenit „mai agresive” în contracararea opoziţiei, conform unui discurs în care oficialul american denunţă, în general, regresul valorilor democratice în Europa şi Asia Centrală.
„Sunt din ce în ce mai preocupată pentru viitorul acestei organizaţii şi pentru valorile pe care le-a apărat permanent„, a spus Clinton, conform AFP, cu ocazia reuniunii anuale a miniştrilor de Externe din cele 57 de state membre OSCE.
Uterior, Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat în care se precizează că discursul secretarului de stat american Hillary Clinton în cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Dublin, în ceea ce priveşte România, nu s-a referit la situaţia opoziţiei sau la alte abuzuri, ci la „provocări faţă de procesele constituţionale”.
„Domnul Corlățean ne crede proști. Semnalez că este un fapt foarte grav, OSCE este o organizație este o organizație înființată cu acordul Uniunii Sovietice în 1973 care judecă statele cu după aplicarea statelor democratice, ea nu este o organizație a Uniunii Europene sau a Vestului”, completează jurnalistul.
„În discursul prezentat în cadrul reuniunii menţionate, referirile la România sunt mult mai restrânse decât lasă să se înţeleagă unele ştiri de presă. Astfel, discursul nu s-a referit la situaţia opoziţiei sau la alte abuzuri, ci la «provocări faţă de procesele constituţionale». România nu (repetăm, nu) a fost asociată, în niciun caz, unei serii de state «ale căror guverne ar fi devenit mai agresive în contracararea opoziţiei”, aşa cum este relatat în mod eronat sau rău intenţionat în unele preluări de presă. În realitate, discursul menţionat citează România astfel: «Sunt din păcate semne de declin democratic» («democratic backsliding») în Ungaria şi provocări faţă de procesele constituţionale în România … («challanges to constitutional processes»)„, menţionează MAE în comunicatul remis ulterior.
http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf