În urmă cu 4 ani, Traian Băsescu a fost suspendat din funcția de președinte. Totodată, USL a comis atunci o serie de abuzuri, printre care: nerespectarea rezultatelor referendumului pentru a fi dat jos fostul șef al statului și contestarea violentă a deciziilor Curții Constituționale a României.
”Instituţia care a făcut să eşueze tentativa de Lovitură de stat din vara lui 2012 a fost Curtea Constituţională.
Deciziile acestuia, cu deosebirea cea din 21 august 2012, privind Invalidarea Referendumului, au fost cruciale în bătălia angajată în România de forţele democratice pentru apărarea statului de drept asediat de USL.
Indiscutabil, CCR, alcătuită, totuşi, din oameni, n-ar fi avut tăria de a rezista presiunilor cumplite ale Coaliţiei politico-mediatice anti-Băsescu, dacă n-ar fi avut în spate sprijinul cancelariilor occidentale, al CE şi, mai ales, al unei anumite părţi a presei şi a Societăţii civile”, scrie Ion Cristoiu pe blog, aduăgând că atunci s-a numărat printre cei care au susținut că sistemul democratic dă CCR puterea de a se opune votului poporului când acesta ”nu este corect”.
Jurnalistul Ion Menționează, că deși au trecut câțiva ani de la acel moment, statutul CCR nu a fost modificat în Cinstituția României, iar membrii instituției sunt ”cam aceeași”, dar i s-a luat ”pe șest” puterea pe care a deținut-o până în prezen în chipul democrației.
Cristoiu arată că CCR a dat peste 30 de decizii care n-au fost transpuse în practică, toate vizând neconstituționalitatea unor prevederi din Codul de Procedură Penală și din Codul Penal.
”Din punct de vedere Constituţional, Parlamentul trebuie să se întrunească pentru a produce modificările cerute de CCR.
Deși a trecut atîta timp de la prima decizie a CCR, Parlamentul n-a catadicsit să ţină cont de deciziile CCR”, precizează pmul de presă.
Ion Cristoiu mai spune că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este în realitate, prea amabil cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea – ”cel care se dă peste cap pentru ca deciziile CCR să nu fie puse în practică.
”De ce?
Foarte simplu.
Deciziile CCR nu convin Binomului SRI-DNA, pentru că el vizează scoaterea din cele două Coduri a unor prevederi care dau legalitate abuzurilor comise de Binom”, afirmă jurnalistul.
Astfel, puterea ”binomului” de a se amesteca în viața politică internă, de a se a se manifesta ca ”poliție politică prezidențială” depinde de păstrarea în coduri a prevederilor declarate ca fiind neconstituționale de către Curtea Constituționlală a României, iar Valeriu Zgonea a devenit în ultima Vreme, mai precis din vara anului trecut, unul dintre agenții care se află sub acoperire de lider ai acestui ”binom” în PSD și mai ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților.
”Că Valeriu Zgonea boicotează la ordin posibilitatea ca Parlamentul să se întrunească pentru a aplica Deciziile CCR nu mă miră.
E și el un rozător de tapiserie a scaunului de președinte al PSD scaune în speranța că astfel va ajunge de jos în sus să stea în el cu fundul.
Dar că șefii ONG-urile, liderii de opinie, politicienii care în vara lui 2012 au denunțat tentativa USL de a nu transpune în practică Deciziile CCR tac acum mîlc la refuzul Camerei Deputaților de a aplica Deciziile CCR mă miră”, mai menționează gazetarul.
Omul de presă mai spune că deciziile luate de CCR au fost sfinte câtă vreme corespundeau intereselor de moment ale ”binomului. Iar acum, când acest SRI și DNA au interesul să nu modifice nimeni prevederile neconstituționale din CP și CPP, deciziile CCR ”nu mai sunt sfinte”.
”Sînt nişte scîncete pe care nu merită să le iei în seamă”, conchide Ion Cristoiu.