În postarea zilnică de pe blogul personal, jurnalistul Ion Cristoiu vorbește despre semnarea protocolului PSD-UNPR pentru alegerile locale în două tururi, dar și despre cum acest acord izolează PNL pe scena politică și face guvernul Cioloș dependent de social-democrați.
Cristoiu este de părere că până la momentul semnării protocolului, presa a dus o campanie prin care s-a încercat stoparea semnării, campanie care a constat în:
1) Lansarea de intoxicări gen Gabriel Oprea vrea la schimb să nu i se ridice imunitatea;
2) Publicarea de articole prin care PSD era condamnat în stilul presei staliniste din anii ’50, pentru că nu-l tratează pe Gabriel Oprea ca pe un dușman de clasă.
Cu toate acestea, la o citire a protocolului care a fost, în cele din urmă, semnat, jurnalistul este de părere că „Protocolul nu obligă cele două partide la cine știe ce grozăvii în alegerile parlamentare și cele locale.”
Cristoiu subliniază cum Binomul SRI-DNA a făcut un mare serviciu PSD-ului, deoarece importanța acestui protocol nu constă neapărat în refuzul UNPR de a vota Legea electorală, ci în majoritatea parlamentară PSD-UNPR-ALDE, consfințită prin semnarea acestui acord.
Jurnalistul amintește că guvernul Cioloș nu depinde neapărat de majoritatea parlamentară, dar că nici nu poate să nu țină cont de ea, iar că în cazul în care guvernarea actuală va rezista până la alegerile parlamentare, Parlamentul, în formula actuală, mai are aproape un an de existență.
„Un Parlament în care PNL a rămas singur. Un Parlament în care PSD a reușit, în fine, să refacă majoritatea din timpul Guvernării Ponta”, completează acesta.
Ion Cristoiu concluzionează toate aceste fapte scriind că singura șansă a binomului de a-și corecta greșeala de a izola liberalii pe scena politică și de a da social-democraților șansa de a reface Alianța și de a face guvernul Dacian Cioloș dependent de PSD este arestarea lui Gabriel Oprea.
„Binomului i-a mai rămas o singură posibilitate de a-și corecta greșeala: Să-l aresteze pe Gabriel Oprea! UNPR s-ar destrăma și PSD n-ar mai avea majoritatea parlamentară”, încheie jurnalistul gândul de vineri, 5 februarie 2016.