Ludovic Orban este protagonistul subiectului dezbătut de Ion Cristoiu în "Gândul de miercuri" pe blogul personal.
Jurnalistul a adus mai întâi la cunoștință un comunicat de presă remis de Direcția Națională Anticorupție, care poate fi citit AICI.
Cristoiu povestește că o mare pasiune a sa în facultate a fost interpretarea unui text, în acest mod procedând și cu prezentul comunicat de presă.
"Că Ludovic Orban, o dată desemnat candidat al PNL la Primăria Bucureștilor, în loc să meargă la partid să ceară bani de campanie electorală pe televiziuni, s-a adresat unui om de afaceri pe care-l cunoștea pretinzîndu-i suma de 5000O de euro în numerar. Nu să i-o dea lui, ci unor persoane din conducerea a două posturi de televiziune pentru a-i fi promovată imaginea.
Din căte se vede, deși anunță punerea sub acuzare a lui Ludovic Orban pentru că a vrut să mituiască două televiziuni prin banii dați de un om de afaceri, Comunicatul nu ne spune cine sunt televiziunile și mai ales cine sunt sunt persoanele cu funcții de decizie. Deși în interdicțiile din cadrul controlului judiciar se vorbește că Ludovic Orban n-are voie să se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor și nici să comunice cu acestea, Comunicatul nu zice nimic despre ”ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor”. Pînă acum, 19 aprilie 2016 cel puțin, doar Ludovic Orban a fost pus sub acuzare. De unde tragem concluzia că Ludovic Orban n-are voie să se apropie de el însuși!", a scris acesta.
În continuare, jurnalistul anlizează datele porezentate în comunicat, conform cărora Ludovic Orban i-ar fi cerut omului de afaceri să ducă banii celor două cadre de conducere, asta se întâmpla pe 20 martie, iar pe 1 aprilie, acesta a fost convocat la DNA.
"Ce s-a întîmplat între 20 martie şi 1 aprilie 2016, cînd s-au decis procurorii să-l acuze pe Ludovic Orban de săvîrşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite? Din Comunicat se înţelege că omul de afaceri l-a denunţat. Cînd l-a denunţat? Pe 1 martie 2016, cînd probabil a primit misiunea să meargă la întîlnire cu microfon ascuns. După 20 martie 2016, denunţătorul a acţionat pilotat de DNA", a mai spus acesta.
În încheire, Ion Cristoiu subliniază faptul că este posibil ca lui Ludovic Orban să i se fi întocmit un dosar de ochii lumii, doar pentru a ieși din cursa electorală.
"La ieşirea de la DNA, Ludovic Orban, contrazicînd minima bărbăţie presupusă, n-a crîcnit la convocarea prin care a fost scos din viaţa politică, ba chiar nici n-a contestat decizia controlului judiciar. ( la vremea respectivă, desigur).
Mai mult, politicianul atît de clonțos, omul care prin acest Comunicat își face praf o carieră de peste două decenii în politica românească, deși Dosarul e o improvizație ( nu apare omul de afaceri, nu apar cele două persoane de la televiziuni), se apucă să înalțe ode DNA:
„Nu am încasat niciun leu. Deocamdată nu am dezamăgit pe nimeni. Instanţa decide dacă o persoană este sau nu nevinovată. Cariera nu mi s-a oprit aici. Eu nu mă joc cu viaţa politică şi cu activitatea publică. Atîta timp cît sînt implicat într-un proces de natură penală nu pot să mă prezint în faţa cetăţenilor să le cer votul. Mă simt într-un fel neîndreptăţit dar nu pun în niciun fel la îndoială activitatea pe care o desfăşoară DNA”, a mai spus liberalul.
Ludovic Orban a anunţat că îşi dă demisia din funcţiile de conducere pe care le deţine la nivelul Camerei Deputaţilor şi PNL. De asemenea, liberalul a spus că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei", a încheiat Cristoiu.