Candidatul ACL la Prezidențiale, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că spre deosebire de alţi politicieni, care „vor doar să guverneze pentru găştile lor”, el nu-şi doreşte să „îngenuncheze sistemul”, ci să îl schimbe şi să schimbe „felul de a se face politică”, prin „mai puţin scandal şi mai multă aplecare spre probleme”, relatează Mediafax.
„Am citit cu neplăcută surprindere că un politician din România susţine că a îngenuncheat sistemul. Păi, asta-i foarte rău. Dacă a îngenuncheat sistemul înseamnă că nu a schimbat nimic la el, doar l-a făcut să nu îngenuncheze pe o parte, ci pe altă parte. Şi atunci ce am făcut? Nu am rezolvat nimic! Este unul dintre motivele pentru care eu vreau să schimb sistemul, nu să-l îngenunchez, eu vreau să-l schimb ca să funcţioneze mai bine, dar mai bine pentru oameni. Acest sistem, în special sistemul politic, trebuie să-l schimbăm şi eu vreau să fiu preşedintele României pentru a schimba felul în care se face politică în România”, a spus Klaus Iohannis.
De asemenea, liderul PNL a afirmat că îşi doreşte ca în societate să existe discuţii serioase, despre temele importante, nu scandaluri fără miză.
„Vreau mai puţină gălăgie şi mai multă aplecare spre probleme, mai puţin spectacol şi mai multe soluţii pentru oameni”, a adăugat Iohannis.
El a susţinut că s-a implicat în politica naţională pentru că îşi doreşte ca „România să fie o ţară prosperă şi puternică”, spre deosebire de cei care guvernează pentru interese personale sau de grup.
„Eu vreau o ţară care să funcţioneze, îmi doresc ca România să fie prosperă şi puternică, pentru asta m-am implicat în politica naţională. Alţii vor doar să guverneze pentru ei, pentru găştile lor, pentru baronii lor, pentru neamurile lor”, a spus preşedintele PNL.
Întrebat ulterior, într-o conferinţă de presă, ce va face, concret, pentru a schimba sistemul, Klaus Iohannis a răspuns că sunt „foarte mulţi paşi de făcut” şi că schimbările nu le poate face nici singur, nici peste noapte.
„Sunt foarte mulţi paşi care trebuie făcuţi şi este clar că transformările nu se vor produce nici într-un an, nici în doi, nici în cinci, în zece poate, iar transformările trebuie să fie în profunzime şi de substanţă. Trebuie să schimbăm felul în care se face politică, să fim aplecaţi spre probleme, nu spre scandal, să facem să dispară mulţimea de falii deschise în societate în ultimii zece ani, să aducem iarăşi oamenii împreună să caute şi să găsească soluţii, să rediscutăm marile probleme ale României – sistemul de educaţie, de sănătate, de pensii… Aceste lucruri trebuie readuse în dezbaterea politică autentică, să nu mai mimăm dialogul”, a spus Iohannis.
El a adăugat că acesta este motivul pentru care îşi doreşte, de asemenea, ca în următorii zece ani să existe o guvernare de dreapta şi o majoritate parlamentară de dreapta în România.