Iohannis trage un semnal de alarmă privind sistemul de Sănătate: În spatele calculelor se află viețile semenilor noștri

Publicat: 04 02. 2015, 13:01

Președintele Klaus Iohannis trage un semnal de alarmă privind sistemul de Sănătate, cu ocazia Zilei Mondiale a luptei împotriva cancerului. Iohannis sușține că subfinanțarea Sănătășii organizarea defectuoasă adâncesc problemele sistemului.

„Mulți dintre semenii noștri sunt afectați de extinderea numărului de boli incurabile. Subfinanțarea, organizarea defectuoasă a sistemului sanitar sau chiar nepăsarea adâncesc această stare de fapt. Astăzi, de Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului, să nu uităm că multe forme de cancer pot fi vindecate dacă sunt depistate la timp și că, pe termen lung, prevenirea bolilor costă statul mai puțin decât tratamente făcute târziu și cu șanse reduse de vindecare a pacientului. De asemenea, orice socoteli am face, nu trebuie să uităm că, în spatele calculelor, se află viețile semenilor noștri și dreptul lor la sănătate și la viață, care trebuie respectat în orice situație”, precizeaza presedintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului e marcată în fiecare an la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii.

Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume, potrivit OMS, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. În prezent, 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceștia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30-69 de ani). 1,5 milioane de persoane, care suferă de această boală, ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru a atinge obiectivul OMS „25 by 25”: reducerea deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în anul 2025.