Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu există nicio amenințare la adresa României și că nu are semnale că ar exista vreun pericol de atentate, dar e normal ca militarii să se pregătească pentru orice scenariu. Iohannis a insistat că trebuie să apreciem la justa valoare apartenența noastră la UE și NATO.
„Nu există nicio amenințare directă, dar, sigur, militarii se pregătesc pentru toate situațiile posibile. Din toate informațiile pe care le am eu, pot să vă spun că România e o țară sigură.
Românii nu trebuie să se teamă, dar trebuie mereu să fim pregătiți pentru evenimente neașteptate.
Nu e cazul să intrăm în panică sau să credem că România e cumva amenințată.
România beneficiază azi, prin faptul că e în NATO, de cele mai importante garanții de securitate pe care le-am avut vreodată de când existăm. Trebuie să conștientizăm valoarea apartenenței noastre la NATO și UE. E foarte important să înțelegem că nu suntem singuri, ci cu aliații și facem față oricărei situații foarte bine.
Nu am niciun semnal și nicio indicație că ar exista vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite”, a declarat Klaus Iohannis.
Declarația a fost făcută în contextul în care Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române, a avertizat că trebuie să accelerăm înzestrarea forțelor de apărare deoarece există riscul ca războiul declanșat de Rusia în Ucraina să escaladeze: „Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor, inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare”.
Amintim că un raport recent al Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă a arătat că Rusia desfășoară un război electronic inclusiv în estul României.
„Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative. De asemenea, astfel de acțiuni pot afecta infrastructura de telecomunicații și pot submina securitatea națională prin culegerea de informații sensibile și inducerea în eroare a sistemelor de apărare”, se arată în document.