Iohannis: Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova. Destinul trebuie decis doar de cetățenii săi

Iohannis: Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova. Destinul trebuie decis doar de cetățenii săi
Sursa Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a salutat votul moldovenilor privind integrarea țării lor în Uniunea Europeană și pentru președinta în funcție, Maia Sandu.

„Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea dnei Președinte @sandumaiamd şi a valorilor democratice. Destinul trebuie decis doar de cetățenii săi!”, a transmis președintele Klaus Iohannis, pe platforma X.

Rezultatele scrutinului și referendumului din Republica Moldova

Amintim că referendumul din Republica Moldova pentru modificarea Constituției în vederea integrării țării în UE a trecut, potrivit rezultatelor parțiale, aproape finale, cu 50.46%. 750.352 de moldoveni au răspuns ”da” și 736.567 au răspuns ”nu”.

De asemenea, potrivit acelorași rezultate preliminare, primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat de președinta în excercițiu, Maia

Sandu, cu 42.40%, urmată de pro-rusul Alexandr Stoianoglo, cu 26.01%, și Renato Usatîi, cu 13.80%. Sandu și Stoianoglo se vor înfrunta în turul al doilea.

Sandu: Am câștigat corect într-o luptă nedreaptă. Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată

„Am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea. Am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă.

Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată, speriată, își doresc ca moldovenii să se îndoiască de puterea și unitatea lor. Bandiții care vor cu orice preț să revină la putere au vrut să folosească democrația ca pe o slăbiciune”, a declarat Maia Sandu luni, acuzând Rusia că s-a implicat în scrutin și referendum, inclusiv prin cumpărarea de voturi.

Totodată aceasta a denunțat „un atentat asupra democrației, un atentat asupra aspirației poporului nostru de a fi parte a familiei europene“.

De asemenea, Maia Sandu a dat asigurări că voința cetățenilor va respectată și transpusă în Constituţie și i-a îndemnat pe oameni să iasă la vot în turul al doilea, deoarece fiecare vot contează.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`