Iohannis: Să nu subliniem prea mult apartenența etnică într-o discuție politică, pentru că ne strică

Publicat: 18 07. 2017, 12:27

Cu toții suntem cetățeni români și nu trebuie să subliniem prea mult apartenența etnică într-o discuție politică, pentru că ne strică, a declarat președintele Klaus Iohannis, după o întâlnire cu oficialii locali din Harghita și Covasna. Acesta a mai precizat că fiecare trebuie să-și facă treaba bine, pentru ca ”România să meargă ceas”.

Întrebat despre dorințele maghiarilor legate de folosirea limbii materne și a steagului, președintele a răspuns: ”aceste chestiuni trebuie rezolvate prin lege în Parlament. Nu sunt eu chemat să am o părere foarte fermă despre aceste chestiuni, dar putem discuta lucrurile într-o perspectivă care se găsește în Constituția României. România are o Constituție și cu asta funcționăm. Limba maternă se poate folosi în școli, în media, oriunde trăiește un număr mai mare de minoritari, o pot folosi în administrație. E un exemplu la nivel european foarte pozitiv faptul că acest lucru e posibil, să vorbim de folosirea limbii materne. Putem s-o facem ca să dăm România exemplu pozitiv”.

În ceea ce privește folosirea steagului, Iohannis a avut un discurs mult mai nuanțat: ”steagurile sunt simboluri puternice. Cred că e rezonabil să ne uităm în jur. Sunt multe zone care vor să se promoveze, de regulă, turistic și cultural folosind simboluri din istorie. De aici trebuie să pornească o discuție. Faptul că steagul despre care vorbiți a dus la multe discuții și politice se leagă de faptul că dacă, bunăoară, steagul Bucovinei se folosește pentru scopuri de promovare turistică, acest steag a venit și cu revendicări politice și acest lucru e complicat. O rezolvare se poate găsi dacă se merge spre o detensionare”.

”Cu toții suntem cetățeni români și nu trebuie să subliniem prea mult apartenența etnică într-o discuție politică, pentru că ne strică”, a subliniat Klaus Iohannis.