Liberalii susţin realizarea regionalizării în două etape. Afirmaţia a făcut-o prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis. Acesta a mai adăugat că implementarea procesului de descentralizare va avea loc după 1 ianuarie 2014 şi va fi nevoie de o conducere „prin rotaţie” până la momentul alegerilor.
”Propunem să se lucreze în două etape, prima etapă până la 1 ianuarie 2014, să se introducă noţiunea de regiune în Constituţie, să se stabilească care sunt regiunile şi să înceapă să funcţioneze pentru a atrage fonduri europene. A doua etapă ar fi stabilirea unei conduceri în regiuni prin alegeri, şi până atunci evident că este nevoie de o legislaţie specifică care nu se poate elabora într-o lună sau două între aprobarea noii forme a Constituţiei şi 1 ianuarie 2014, deci este nevoie de o perioadă de tranziţie”, a precizat liderul liberal.
Klaus Iohannis a explicat că propunerea liberalilor este ca, în perioada de tranziţie, conducerea regiunilor să se facă prin rotaţie, de către reprezentanţii judeţelor, preşedinţii de consilii judeţene sau chiar de primarii de judeţ.
”Important este că noi nu vedem bună ocuparea acestor poziţii de conducere prin persoane numite sau alese dintr-un cerc restrâns, ci noi am prefera un sistem prin rotaţie, până la alegeri”, a adăugat acesta.
Liderul PNL a explicat că obiectivul fundamental pentru care sunt necesare regiunile este atragerea fondurilor europene.
Noi credem că regiunile trebuie stabilite până la 1 ianuarie 2014, de atunci începe perioada de tranziţie până când se va fac alegeri – când va fi asta – rămâne de discutat. Noi, în realitate, acum avem o urgenţă de realizat, atragerea fondurilor europene, trebuie să existe o entitate care semnează parteneriatele pentru fondurile europene, această entitate trebuie să fie regiunea. Aşa cum până acum ADR-urile au funcţionat într-un sistem tot aproape prin rotaţie credem că şi regiunea poate să funcţioneze pe o perioadă de tranziţie şi atunci nimeni nu-şi va impune punctul de vedere şi se va lucra ca şi până acum în regiunile de dezvoltare„, a adăugat Iohannis.
De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL a susţinut că implementarea legislaţiei cu privire la descentralizare, în procesul de regionalizare, ar urma să fie amânată.
”Este imposibil să se elaboreze toată legislaţia pe regionalizare până la 1 ianuarie 2014, nici nu ar fi bine, pentru că timpul este pur şi simplu prea scurt. Această perioadă de tranziţie ne dă un respiro şi ne dă timpul necesar pentru elaborarea unei legislaţii coerente şi care ţine cont de toate aspectele”, a conchis acesta.