Viorica Dăncilă, însoţită de Meleşcanu şi Birchall, la confruntarea cu Klaus Iohannis de la Cotroceni

Viorica Dăncilă, însoţită de Meleşcanu şi Birchall, la confruntarea cu Klaus Iohannis de la Cotroceni

UPDATE: Întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, însoțită de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi de vicepremierul Ana Birchall, s-a încheiat după aproximativ o oră de discuții.

Premierul Viorica Dăncilă a venit însoţită de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi de vicepremierul Ana Birchall la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu Klaus Iohannis. Întrevederea are loc la convocarea preşedintelui care solicită explicaţii privind politica adoptată de Guvern raportat la mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluții recente din politica externă, în temeiul dispozițiilor art. 86 din Constituție, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.

La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort”, arată Administrația Prezidențială în actul de convocare.

Această vizită vine după ce președintele Iohannis i-a cerut demisia în două rânduri, iar Viorica Dăncilă a declarat, luni, că dorește să poarte o discuție serioasă cu șeful statului.

Iniţial, Klaus Iohannis în convocase la o întâlnire doar pe ministrul de Externe, dar după ce premierul a afirmat că Meleşcanu nu va merge la Cotroceni decât dacă Iohannis îi cere ei aprobare, şeful statului a decis să o convoace pe Dăncilă la discuţii.

Conflictul a pornit odată cu adoptarea în Guvern a unui memorandum secret privind începere discuţiile pe marginea mutării ambasadei României din Israel la Ierusalim, act anunţat de Liviu Dragnea şi aspru criticat de preşedinte care a acuzat o imixtiune în prerogativele sale privind politica externă.

Ultimul episod a avut loc după ce România, alături de Ungaria şi Cehia, s-a opus unei declaraţii a Uniunii Europene de condamnare a deciziei Statelor Unite privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`