Iohannis, despre euroscepticism: Dacă avem crize peste crize și război, și mai vine și refuzul pe Schengen, e de înțeles că unii români își pierd puțin răbdarea. E și datoria noastră, a politicienilor, să le explicăm oamenilor ce face UE (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat de scăderea încrederii românilor în Uniunea Europeană. Acesta a pus tendința pe seama războiului, a crizei energetice și a inflației, la care s-a adăugat faptul că nu am fost primiți în Schengen. Iohannis a insistat că UE a luat măsuri în aceste crize suprapuse și poate politicienii de la București ar trebui să explice mai clar ce a făcut UE pentru noi. Președintele și-a exprimat apoi convingerea că procentul de încredere în Uniunea Europeană va crește din nou pe măsură ce aceste probleme se vor rezolva.
Declarațiile au fost făcute luni, la Palatul Controceni, într-o conferință de presă comună cu Charles Michel, președintele Consiliului European.
De ce mulți români nu mai au încredere în UE. Cum vede Iohannis situația
„Ne îngrijorează. Mă îngrijorează, pot să spun din partea mea, și este o evoluție care are câteva explicații obiective și trebuie să le vedem. Da, și eșecul intrării în Schengen este una din cauze, n-are rost să căutăm altă formulare, dar cred că nu este determinantă, dar a contribuit. Războiul de la granița noastră cu siguranță este un factor extrem de important. Criza energetică și inflația aferentă cu siguranță sunt factori foarte importanți. Românii au așteptat soluții mai rapide, mai concrete și mai cuprinzătoare. Uniunea Europeană s-a străduit. Împreună, în toate Consiliile, am discutat chestiunile, am venit cu soluții, dar trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt.
Dacă e război la graniță, dacă este criză peste criză, și mai vine și un refuz cum a fost cel pe Schengen, credem că este de înțeles că cel puțin temporar unii români își pierd puțin răbdarea”, a declarat Klaus Iohannis.
Acesta s-a arătat apoi convins că optimismul și încrederea românilor în UE vor reveni pe măsură ce problemele se vor rezolva.
„Este probabil și datoria noastră, a politicienilor din România, să le explicăm oamenilor mai mult și mai bine ce facem în Uniunea Europeană, ce face Uniunea Europeană și cum abordăm toate problemele cu care se confruntă oamenii”, a mai spus șeful statului.
Încrederea românilor în UE s-a prăbușit. În restul Europei, aceasta a crescut
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat pe marginea acestui subiect în contextul în care un sondaj recent făcut la nivelul UE a arătat că, în ultimii ani, încrederea românilor în Uniune s-a prăbușit. În aceeași perioadă, însă, încrederea celorlalți europeni în UE a crescut.
Potrivit Eurobarometrului, în 2015, 68% dintre români spuneau că apartenența la UE este un lucru bun, media UE fiind atunci de 54%. Acum, procentul a scăzut la 46% în cazul românilor, dar media europeană a urcat la 62%.