Președintele Klaus Iohannis a discutat miercuri, la telefon, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre recenta lege adoptată în Ucraina privind minoritățile naționale. Iohannis i-a transmis lui Zelenski că această lege „a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române” și i-a solicitat să ia măsuri. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, cei doi au convenit ca miniștrii de Externe din România și Ucraina să se întâlnească și să găsească soluții ca drepturile minorității române din Ucraina să fie respectate.
„Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate”, a transmis Administrația Prezidențială.
La rândul său, președintele Volodimir Zelenski „a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”.
De asemenea, Iohannis a exprimat „profunda îngrijorare și preocupare” față de atacurile ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice din Ucraina, „care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar”.
Totodată, Klaus Iohannis a vorbit despre sprijinul pe care România l-a acordat până acum Ucrainei, punctând că țara noastră va continua să ajute Kievul atât timp cât va fi nevoie.
De asemenea, Iohannis a precizat că România va susține în continuare parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate până acum.
La rândul său, Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru ajutor și a subliniat că e necesar ca țara sa să fie sprijinită și pe viitor, dat fiind că atacurile rușilor sunt tot mai agresive.
Amintim că Ministerul român de Externe, condus de Bogdan Aurescu, a transmis că, pe fond, noua lege din Ucraina privind minoritățile naționale e o variantă îmbunătățită în raport cu proiectele anterioare, dar e regretabil că aceasta a fost adoptată fără consultarea Comisiei de la Veneția și a reprezentanților comunității române din Ucraina.
„Preocupările părții române din perspectiva dreptului la educație nu sunt satisfăcute; subzistă limbajul neclar cu privire la atribuţiile de monitorizare ale autorităţii centrale însărcinate cu implementarea politicii de stat în domeniul minorităţilor naţionale în legătură cu activităţile asociaţiilor civice ale minorităţilor naţionale; nu există nicio prevedere privind utilizarea limbii materne în relația cu autoritatea judecătorească; persistă neclarități privind aplicarea concretă a prevederilor privind utilizarea limbilor minoritare în administrație, (…) dreptul de a-și manifesta religia sau credința nu beneficiază, în continuare, de o prevedere distinctă, fiind inclus doar în articolul referitor la dreptul la libertatea de exprimare”, a transmis MAE.