Iohannis a informat Parlamentul privind noi măsuri de sprijin pentru Ucraina

Publicat: 18 09. 2024, 18:57
Președintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare Parlamentului, prin care-i propune aprobarea înfiinţării în România a unei facilitaţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean. Șeful statului a invocat mai multe argumente, între care necesitatea intensificării şi diversificării instruirii forţelor ucrainene, în contextul războiului de agresiune inițiat de Rusia.

Propunerea lui Iohannis privind personalul ucrainean

„În urma analizei efectuate, a rezultat că România are posibilitatea de a contribui la Coaliţia pentru capabilităţi maritime prin găzduirea pe teritoriul naţional a facilităţii de instruire în domeniul maritim, precum şi prin sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine din Ucraina, în limita capabilităţilor existente”, a transmis Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Propunerea e ca facilitatea să funcţioneze doi ani, urmând ca România să poată întrerupe procesul oricând vrea sau după expirarea perioadei stabilite.

Iohannis: Facilitatea de instruire va conferi României poziţionarea ca lider regional

„Contribuţiile comunităţii internaţionale vor susţine operarea facilităţii, iar finanţarea şi planificarea sprijinului pentru dezvoltarea iniţială vor fi asigurate în totalitate de Marea Britanie. Facilitatea de instruire va conferi României poziţionarea ca lider regional în procesul de instruire în domeniul operaţiilor maritime, contribuind la creşterea coeziunii, demonstrarea unităţii şi întărirea posturii de descurajare şi apărare euroatlantică”, se mai arată în scrisoarea preşedintelui.

De asemenea, președintele a trimis conducerii Parlamentului două scrisori prin care a informat că a aprobat tranzitarea teritoriului României de echipamente şi bunuri donate Ucrainei de către Suedia şi că a aprobat desfăşurarea de activităţi de instruire şi exerciţii cu partenerul american, inclusiv prepoziţionarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forţe navale pentru operaţiuni speciale

Toate documentele urmează să fie înscrise pe ordinea de zi a plenului comun al Senatului și Camerei Deputaților.