Iohannis a semnat decretele: Ramona Mănescu – la Externe, Nicolae Moga – la Interne, Mihai Fifor – vicepremier / Noii miniștri au depus jurământul la Cotroceni (VIDEO)

Publicat: 24 07. 2019, 09:06
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Noii miniștri au depus jurământulde învestitură, laPalatul Cotroceni.

Nicolae Moga este noul ministru al Afacerilor de Interne, loc rămas liber, după remanierea lui Carmen Dan, informează B1 TV. Inginer de profesie, Nicolae Moga a intrat în politică în 2003, când a devenit membru PSD odată cu Radu Mazăre, de care l-a legat o lungă relație personală, dar și profesională. Împreună au înființat o televiziune locală pe care Moga a condus-o între 1996 și 2000. A fost numit imediat subprefect la Constanța, iar în 2008 și-a început cariera de senator, neîntreruptă până acum. A fost pe rând vicepreședinte al Comisiei de Apărare, vicepreședinte al Senatului, chestor și membru al Comisiei pentru legile justiției.

Locul lăsat liber de Teodor Meleşcanu a fost ocupat de Ramona Mănescu, propunerea ALDE. Ramona Mănescu nu este pentru prima dată în fruntea unui minister, în trecut, ea a ocupat funcţia de ministru al Transporturilor. Ramona Mănescu este soția fostului primar al Sectorului 6, Rareș Mănescu, și a fost europarlamentar mai multe mandate, pe listele PNL, și ministru al Transporturilor în primul Guvern Ponta, iar în 2017 a trecut la ALDE. Nu s-a remarcat prin niciun proiect cât timp a condus Transporturile, în schimb, din această funcție, s-a făcut de râs când a arătat că nu știe nici cât costă o cartelă de metrou.

A fost implicată într-o serie de scandaluri legate de averea sa și de firmele-căpușă deținute de familia Mănescu. Despre acestea au scris pe larg jurnaliștii de la RISE Project. Înainte să ajungă în Parlamentul European, Ramona Mănescu a câștigat 4,5 milioane de euro din acapararea – prin „metoda” drepturilor litigioase – mai multor terenuri retrocedate în București. De asemenea, sume de ordinul zecilor de milioane de lei – din banii de renovări ai școlilor și ai centrelor de asistență socială din București – au umplut conturile familiei Mănescu, a mai scris RISE Project.

Mihai Fifor a fost numit viceprim-ministru pentru parteneriate strategice, loc deţinut până acum de Ana Birchall. Nici Fifor nu este străin de postul de ministru. În trecut, a condus ministerul Apărării, iar mandatul nu a fost lipsit de gafe. Anul trecut, Fifor a declarat că România are în baza miliară de la Deveselu rachete… balistice. Doar că baza de la Deveselu este dotată cu rachete interceptoare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele Klaus Iohannis a semnatdecretele prin care sunt numiți în Guvern Ramona Mănescu, la Externe, Nicolae Moga, la Interne, și Mihai Fifor în funcția de vicepremier pentru parteneriate strategice.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc astăzi, de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

Potrivit Codului Administrativ, adoptat recent de Guvern prin Ordonanță de Urgență, președintele țării era obligat să numească un ministru în termen de 10 zile și putea refuza o singură propunere.

  • ”Decret prin care se ia act de demisia doamnei Carmen Daniela Dan, ministrul afacerilor interne, și se constată încetarea funcției de membru al Guvernului;
  • Decret prin care se numește în funcția de membru al Guvernului domnul Nicolae Moga, ministrul afacerilor interne;
  • Decret prin care se revocă din funcția de membru al Guvernului domnul Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul afacerilor externe;
  • Decret prin care se numește în funcția de membru al Guvernului doamna Ramona-Nicole Mănescu, ministrul afacerilor externe;
  • Decret prin care se numește în funcția de membru al Guvernului domnul Mihai-Viorel Fifor, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României; La data publicării prezentului decret în Monitorul Oficial al României, încetează efectele Decretului nr. 509/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 476 din 11 iunie 2019.”