Ioana Mihăilă, despre numărul deceselor COVID: În diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte victime au fost

Publicat: 12 05. 2021, 20:00
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a declarat că s-ar feri să spună că sunt crescute sau scăzute cifrele privind victimele pandemiei de coronavirus ori că „se ascund morţi”. Mihăilă a explicat faptul că în baze de date diferite s-au obţinut date diferite, prin metode diferite de raportare.

A mai precizat, de asemenea, că s-ar putea să nu aflăm niciodată numărul real al deceselor provocate de COVI-19, „fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”

Ioana Mihăilă, despre raportarea deceselor COVID

Ministrul Sănătății a fost întrebat, la Europa FM, dacă sunt cel puţin 5.000 de decese în plus faţă de cele înregistrate oficial, așa cum scriu unele publicații.

„M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit News.ro.

Ministrul Sănătății va susține joi, de la ora 10.00, o confeirnță de presă pe tema Raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu COVID-19.

Vlad Voiculescu (USR-PLUS), fostul ministru al Sănătății,a susținutcă diferența de „mii de morți” COVID la care a făcut referire în conferința de după demiterea savine de la discrepanțele dintre datele care apar pe două platforme. Pe alerte.ms.ro raportează spitalele de COVID, iar pe corona-forms toate entitățile implicate. Voiculescu a precizat că pe prima platformă cifrele sunt mult mai mari: „Raportarea numai din spitale este cu mii de cazuri mai mare decât raportarea din toate entităţile”.