Ioan Stanomir a făcut bilanțul mandatelor lui Iohannis: Revitalizarea PSD, creșterea AUR, un PNL în degringoladă, eșecul proiectului „România Educată”, o țară în impas

Publicat: 12 06. 2023, 10:51
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Politologul Ioan Stanomir susține că, în mandatele de președinte ale lui Klaus Iohannis, marasmul a luat locul speranței: Iohannis este preşedintele care a numit cei mai mulţi premieri din rândurile PSD, în ciuda promisiunilor făcute, PNL e într-o situație grea, activitatea lui Iohannis a fost marcată de inconsecvență și ezitări, iar proiectul său de suflet, „România Educată”, s-a dovedit a fi un eșec major.

Revitalizarea PSD și ascensiunea AUR se înscriu și ele în bilanțul mandatelor lui Iohannis. Moştenirea acestuia e impasul în care se află România acum, mai scrie profesorul universitar, într-un articol pentru contributors.ro.

Cum arată scena politică după aproape două mandate ale președintelui Iohannis

Stanomir afirmă că revitalizarea PSD și creșterea AUR ar putea fi considerate „cele mai importante piesele ale moştenirii” politice a lui Iohannis.

În schimb, PNL, partidul din care provine Iohannis, e acum într-o situație dificilă, căci a încetat pur și simplu să mai aibă o existență autonomă, fiind absorbit de șeful statului: „Hegemonia prezidenţială a oferit PNL un dar otrăvit şi l-a antrenat în direcţia unui pact faustic: menţinerea la putere în schimbul renunţării la orice veleitate de independenţă. De aici, impasul actual care nu mai poate fi ignorat: Nicolae Ciucă nu există în afara lui Klaus Iohanis. Dominaţia prezidenţială asupra liberalilor pune în pericol orice posibilitate de reinventare în anul electoral care urmează”.

Pe de altă parte, PSD iese întărit din mandatele lui Iohannis, culmea, deși acesta a câștigat voturi promițând tocmai că-i va ține pe social-democrați departe de guvernare. În opinia politologului, e posibil ca Iohannis să fi girat alianța PNL – PSD și pentru dorinţa de comfort personal, dorind să evite scenariul suspendărilor din funcţie.

Numai că, din toate acestea, PSD a ieșit întărit și, odată cu rotativa, se află într-o poziție și mai avantajoasă. Iohannis, în schimb, va pierde din controlul asupra Executivului. Asta deoarece viitorul premier Marcel Ciolacu nu va mai avea același tip de subordonare precum actualul premier Nicolae Ciucă.

„Pactul cu PSD comportă riscuri semnificative, de vreme ce PSD are o lungă tradiţie de duplicitate în tratarea aliaţilor săi de conjunctură. Klaus Iohannis îşi păstrează intactă funcţia, dar încetează să mai deţină pârghii efective de control politic. PSD triumfă, încă o dată, iar Preşedintele Republicii mai dă o şansă social- democraţilor”, explică Ioan Stanomir, în articolul pentru contributors. ro.

Bilanțul președintelui Iohannis. Stanomir: Inconsecvență, ezitări și eșecul programului „România Educată”

Altfel, mandatele de președinte ale lui Klaus Iohannis au fost marcate de ezitări, inconsecvență și, mai ales, de eșecul proiectului său de suflet – „România Educată”.

„Un paradox face ca dramatica grevă din învăţământ să fi dezvăluit, spectaculos, eşecul celui mai important proiect de reformă patronat de Preşedinte, “România educată”. Fastul oficial contrastează cu nemulţumirea socială. Legea educaţiei este promulgată pe acest fundal de conflict : iritarea prezidenţială decurge din contemplarea acestei imagini de eşec politic major”, a mai susținut Ioan Stanomir.

Acesta a punctat apoi că, la fel ca în Educație, și în Justiție sau reorganizare constituţională Iohannis „a părut incapabil să ducă până la căpăt un mandat al speranţei şi al încrederii”.

„Marasmul şi mediocritatea, inconsecvenţa şi ezitările sunt parte din istoria epocii sale. Demagogia şi dezamăgirea pot fi punctul de plecare al unui viitor incert. Moştenirea lui Klaus Iohannis este şi impasul în care România se află prinsă, acum”, a mai scris politologul Ioan Stanomir.