Ministrul Ioan Rus a prezentat, miercuri, în faţa comisiilor de specialitate din Parlament Masterplanul general pentru Transporturi. Un document care ne lasă însă fără autostrăzi. În locul acestora, România se va umple de drumuri express după ce autoritățile mai au în plan să construiască doar 500 de kilometri de autostradă, potrivit draftului.
”De mulți ani România ar fi avut nevoie de un masterplan general de transport. Obiectivul acestui masterplan general este de a realiza un sistem de transport eficient, durabil, flexibil, sigur, echilibrat”. Așa și-a început ministrul Rus prezentarea masterplanului pentru transporturi pe care a făcut-o în faţa comisiilor de specialitate din Parlament.
Ministrul Ttransporturilor a ţinut să spună şi de unde se porneşte cu masterplanul.
”Azi, când noi vorbim, avem 644 de kilometri de autostradă, drumuri expres nu avem nici unul, drumuri naționale 16.000, drumuri județene 35.000 de kilometri, în total 84.887 de kilometri de la care plecăm”, a spus Rus.
În realitate însă, masterplanul general pentru transport lasă ţara noastră fără autostrăzi.
De șase autostrăzi mai are nevoie România pentru a deține o rețea competitivă, sau cel puțin, asta este concluzia companiei care a realizat masterplanul de transporturi al României, publicat pe surse.
În rest, doar drumuri expres. Surprinzător, Pitești-sibiu, singurul tronson de autostradă care mai trebuia să fie construit pentru a închide coridorul IV paneuropean a fost declasat în categoria drum european. Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, respectivul tronson nu ar întruni scorul necesar pentru clasarea la rang de autostradă.
În schimb, Ploiești-Comarnic și Comarnic-Brașov, marile promisiuni electorale ale PSD-ului sunt menținute în categoria autostrăzi și chiar ar putea fi construite din fonduri europene, deși în joc este acum un parteneriat public-privat. De care, ce-i drept, nu se mai aude nimic.
Interesante sunt și costurile estimative din masterplan. Dacă până acum se discuta de un cost de 1,8 miliarde de euro doar pentru tonsonul comarnic-brașov, de 54 de kilometri, acum, întreaga autostradă Sibiu-Ploiești, de 206 kilometri ar avea o valoare de doar 1,95 miliarde de euro.
Nici măcar autostrada Târgu Mureș-Iași nu mai intră în planurile autorităților conform masterplanului, Moldova urmând a fi legată de Transilvania prin autostrada Brașov-Bacău. Un drum de 158 de kilometri și un const estimativ de 2 miliarde de euro.