Investigații în Bulgaria și Ungaria pentru implicarea în atacul cu dispozitive explozive împotriva membrilor Hezbollah

Publicat: 21 09. 2024, 12:51
19 September 2024, Lebanon, Beirut: Lebanese supporters of pro-Iranian Hezbollah listen to a televised speech of the party leader Hassan Nasrallah at a cafe in Beirut. Nasrallah said the pager attack which has killed 37 people and injured thousands crossed a 'red line' as fears of a wider war mount. Photo: Marwan Naamani/ZUMA Press Wire/dpa

Bulgaria și Ungaria se află pe lista suspecților în atacul asupra Hezbollah. Investigațiile actuale încearcă să determine dacă firmele din aceste țări sunt implicate în furnizarea dispozitivelor explozive folosite în atacul coordonat de Israel asupra Hezbollah.

Cum s-a produs atacul cu pagere explozive de la Beirut

În zilele de 17 și 18 septembrie 2024, sute de dispozitive de comunicație utilizate de militanții Hezbollah au explodat simultan, ducând la moartea a 37 de persoane și rănirea altor 3.000. Se suspectează că agenți Mossad au modificat aceste dispozitive înainte de a ajunge la destinație.

Având în vedere impactul asupra civililor, există preocupări serioase privind legalitatea acțiunilor și posibilele consecințe pentru Israel și aliații săi.

Publicații de renume, cum ar fi Wall Street Journal, vorbesc despre o rețea complicată de firme din Asia și Europa de Est implicate în acest scenariu.

În urma acestor dezvăluiri, autoritățile din mai multe țări, inclusiv Taiwan, Ungaria și Bulgaria, împreună cu poliția din Oslo, sunt angajate în investigații de amploare. Aceste eforturi vizează descurajarea implicării internaționale în acte de violență și stabilirea responsabilităților pentru prevenirea repetării unor asemenea incidente.