Intervenția avionului pentru stingerea incendiului din Masivul Bucegi, amânată din lipsa unor avize
Intervenția avionului care urma să acționeze pentru stingerea incendiului din Masivul Bucegi a fost amânată. Acesta nu a putut interveni în zona afectată deoarece are nevoie de aprobări speciale pentru o astfel de operațiune.
Purtătorul de cuvât al Direcției Silvice Prahova, Sorin Vintilă a declarat duminică seară că avionul va interveni la un moment care va fistabilit ulterior, dacă în zonă nu va ploua, relatează Mediafax.
Maiorul Mihai Drăgan, adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a explicat că este necesară aprobarea Autorității Aeronautice Române pentru ca avionul să acționeze în zona de incendiu. Însă în manualul operațional al aeronavei nu este specificată posibilitatea intervenției în caz de incendii, așa că Autoritatea Aeronautică poate da aprobare de zbor în zona incendiului doar cu o derogare de la Direcția Generală a Aviației Civile Române.
De asemenea, zborul poate fi efectuat doar dacă echipajul este format din doi piloţi, nu dintr-un pilot şi un mecanic.
”Specialişti din cadrul Autorităţii Aeronautice Române încă discută condiţiile în care avionul poate efectua această intervenţie care are ca scop protecţia mediului. Se iau în calcul toate aspectele tehnice, iar mâine (luni – n.r.) se va stabili cum se poate face intervenţia. Sunt chestiuni tehnice care ţin de respectarea legii”, a afirmat, duminică seară, maiorul Mihai Drăgan.
Duminică după amiază, maiorul Drăgan a declarat că pentru stingerea incendiului din Masivul Bucegi, va interveni un avion al unei firme private, care poate fi încărcat cu peste 1000 de litri de apă și că cel mai probabil, intervenția acestuia va avea loc în seara de duminică.
Un incendiu izbucnit în urmă cu trei zile în Masivul Bucegi s-a extins şi este vizibil din staţiunile de pe Valea Prahovei.Potrivit unor surse din cadrul ISU Prahova, focul se extinde spre Parcul Natural, însă flăcările nu au cuprins pădurea, ci doar o parte din vegetaţie. Flăcările nu coboară către staţiunile de pe Valea Prahovei, având tendinţa de a se propaga în sus, din cauza curenţilor ascendenţi.