Interfața creier-mașină a devenit realitate: Vezi aplicațiile ei (VIDEO)

Interfața creier-mașină a devenit realitate: Vezi aplicațiile ei (VIDEO)

Cercetători de la University of Pittsburgh School of Medicine și  University of Pittsburgh Medical Centre (UPMC) au reușit să realizeze o proteză completă de braț, comandată direct de către creier. Două dispozitive cu câte 96 de electrozi, implantate în zona cortexului motor stâng al unei paciente tetraplegice, colectează comenzile date de creier, după care acestea sunt analizate de un calculator și sunt transformate în semnale de comandă pentru proteză. Avem de-a face cu o proteză comandată print intermediul unei interfețe creier-mașină, relatează revista The Lancet.

Proteza are șapte grade de libertate, ceea ce îi permite să imite foarte bine mișcările unui braț adevărat.

După implantarea electrozilor au fost necesare 13 săptămâni de antrenament. Rezultatele sunt cât se poate de spectaculoase. Pacienta poate  comanda direct brațul robot, astfel încât să apuce și să manipuleze obiecte, aproape ca și cum ar avea un propriul său braț. în cadrul unei conferințe de presă Jan Scheuermann, pacienta căreia i-a fost implantat dispozitivul, a declarat că ”Este extraordinar! Acum pot să mișc obiecte. Nu am mai făcut asta de aproape zece ani… Nu trebuie să mă gândesc încotro vreau să mișc un anume obiect, este de ajuns să vreau asta!

Interfața creier computer în acțiune

Embed:

Pentru viitor echipa de cercetători are două obiective importante. Se dorește ca proteza de braț să poată fi comandată wireless, prin semnale radio, și, mai apoi, se dorește montarea unor senzori pe proteză, care, la rândul lor, să transmită semnale către creier. În acest fel utilizatorul va putea ”simți”, textura, temperatura, dimensiunile etc. ale obiectului pe care îl apucă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`