Întâlnire între liderii USL şi Dan Voiculescu: Variantele de protest ale Opoziţiei – demisie, concediu fără plată sau moţiune şi pact politic

Publicat: 23 01. 2012, 12:06
Foto: Mediafax

Liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin s-au întâlnit, luni dimineaţă, cu Dan Voiculescu, înaintea Birourilor Permanente reunite ale PSD şi ACD. Potrivit Mediafax, aceştia au discutat despre posibilele măsuri de protest ale Opoziţiei. Una dintre variante este demisia în bloc a parlamentarilor PNL. O altă variantă este plecarea într-un concediu fără plată a parlamentarilor Opoziţiei. O altă variantă ar fi un pact politic pentru demisia Guvernului.

În cadrul ședinței PNL de luni dimineață, aleșii partidului au decis să propună colegilor de opoziție demisia în bloc a parlamentarilor din Opoziţie. Aceştia vor să facă anunțul la începutul sesiunii extraordinare de luni. Demisia ar urma să fie prezentată oficial pe 1 februarie.

Politicienii PNL urmau să prezinte propunerea în cadrul ședinței Birourilor Permanente reunite a celor trei formațiuni din USL. Potrivit sursei precizate, variantele de protest discutate la această şedinţă au fost fie de a forţa demisia Guvernului printr-o moţiune de cenzură şi formarea unui pact politic între partidele parlamentare (variantă avansată de PSD), fie demisia parlamentarilor în bloc (varianta PNL).

În Parlament sunt 83 de politicieni membri ai PNL, iar în USL sunt 218 de parlamentari PNL. Opoziția mizează pe faptul că această mișcare ar urma să forțeze alegerile anticipate cerute de USL solicitată în mai multe rânduri. Demisia în bloc ar duce doar la alegeri parțiale, nu la alegeri anticipate. De asemenea, Opoziția mizează și pe impactul pe plan internațional pe care absența opoziției, pentru că PNL nu va participa nici la alegerile parțiale ce se vor organiza în colegiile în care nu mai există parlamentari USL.

Vicepreşedintele PSD, Marian Vanghelie, a afirmat că nu crede că demisia parlamentarilor USL va duce la căderea Guvernului Boc.

„Dacă ne dăm doar noi demisia şi rămân cei de la PDL, înţeleg că se fac alegeri anticipate (parţiale – n.r.), deci nu am rezolvat nicio problemă. Soluţia cred că este să scoatem în stradă 100.000 de oameni şi să stăm şi noi, parlamentarii, acolo şi să nu plecăm până când demisionează Băsescu şi Boc”, a declarat Vanghelie.

Vezi AICI mai multe declaraţii făcute de Marian Vanghelie

Sursele citate de Mediafax au declarat că, în şedinţa de luni dimineaţă, a fost luată în discuţie şi o altă posibilă reacţie „mai atenuată” a USL, respectiv ca parlamentarii Uniunii să îşi ia concediu fără plată de la Parlament, pentru o perioadă determinată.

Parlamentul României se întruneşte, luni, în prima zi a sesiunii extraordinare convocată la solicitarea grupurilor PSD şi PNL în contextul protestelor din ultimele zile. Parlamentul a fost convocat în sesiune extraordinară, pentru două zile, în 23 ianuarie, de la ora 13.00 şi în 24 ianuarie, de la ora 11.00.

Vezi AICI mai multe detalii despre sesiunea extraordinară a Parlamentului

Sesiune extraordinară la Parlament

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />