Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)

Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)

Jurnalista de investigație Emilia Șercan a explicat sâmbătă, pentru B1 TV, cum au acționat mai multe instituții ale statului pentru a-l proteja pe premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, în scandalul plagiatului.

De exemplu, Ciucă a fost protejat, la fel ca alți plagiatori, de Ministerul Educației, care în instanță, doar s-a prefăcut că-și urmărește interesele, în fapt având grijă să-l ajute pe premier.

Mai apoi, în cadrul unui dosar, un procuror de la Parchetul General a avut grijă să ia teza de doctorat a lui Ciucă în original și toate copiile de la dosar, așa încât teza să nu poată fi analizată de Universitatea Națională de Apărare, cea care i-a acordat titlul de doctor președintelui PNL.

Iar CNATDCU nu mai poate verifica suspiciunile de plagiat privind tezele de doctorat deoarece Curtea Constituțional a dat o decizie în acest sens.

Șercan a vorbit și despre plagiatul ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), remarcând faptul că strategie PNL de a reacționa și la acest scandal demonstrează că subiectul plagiatului chiar deranjează în acest partid.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Ministerul Educației face scut în fața plagiatorilor

Jurnalista a dat întâi câteva exemple de situații în care miniștrii Educației s-au făcut că apără interesele instituției în instanță când, de fapt, au avut grijă să-i ajute pe plagiatori.

„În ministeriatul lui Sorin Cîmpeanu, și el acuzat de plagiat și demisionar în urma unui scandal de plagiat, au existat nenumărate situații despre care eu am scris în care ministerul practic a făcut noncombat în instanță pentru a salva diverse persoane care s-au adresat instanței. Niciunul dintre cei care au dat în judecată diverse instituții, Ministerul Educației sau CNATDCU sau universitățile care le-au acordat titlurile de doctor, nu au contestat fondul problemei, anume acuzația de palgiat și plagiatul în sine, ci diverse proceduri: că n-au fost depuse în termen diverse sisizări, că sesizările respective nu aveau pulover pe gât sau bască”, a spus Șercan.

Amintim că Ministerul Educației, prin UEFISCDI, a pierdut definitiv procesul prin care premierul Nicolae Ciucă obținuse în primă fază suspendarea analizării tezei sale de doctorat, asta după ce a depus contestația în afara termenului legal.

„Nu m-a surprins absolut deloc acest bluf făcut de Ministerul Educației pentru a-l salva pe dl Ciucă pentru că în trecut au mai fost cel puțin trei situații despre care eu am scris, în care ministerul a acționat de asemenea cu rea credință și mai degrabă a făcut scut în fața plagatorilor decât să apere interesele instituției.

E vorba de cazul dlui Bogdan Licu, judecător la Curtea Constituțională, unde de asemenea ministerul nu a făcut recurs la timp, nu a făcut întâmpinare, deci e o situație cvasisimilară cu cea a dlui Ciucă. Mai e situația fostului ministru al Sănătății Florian Bodog la care instanța a cerut la cinci termene distincte o serie de documente de la minister, a amendat ministerul că nu s-a conformat, iar ultima situație e cea mai recentă, e din decembrie, când ministerul a pierdut un proces similar cu cel deschis de dl Ciucă de către fostul procuror Codruț Olaru, fost membru CSM, că acum e un tânăr pensionar special. Ministerul a pierdut procesul pentru că nu a timbrat recursul, cerință a Instanței Supreme. Deci pierdut pe procedură, nu pe fond”, a declarat Emilia Șercan pentru B1 TV.

Cum l-a salvat pe Ciucă un procuror de la Parchetul General

Jurnalista a explicat apoi că singura instituție care poate da un verdict de plagiat în cazul lui Ciucă e chiar universitatea care i-a acordat titlul de doctor. Numai că acest lucru nu se poate întâmpla deoarece teza în original și toate copiile dosarului au fost luate de un procuror de la Parchetul General.

„CNATDCU nu se poate pronunța, dar se poate pronunța Universitatea Națională de Apărare, cea care i-a dat titlul de doctor în 2003, prin Comisia de tică. Universitatea poate veni cu un punct de vedere cum a făcut UBB în cazul dlui doctor Bode.

De ce nu va face universitatea în perioada următoare și cel puțin cât va fi dl Ciucă premier și cine știe ce alte funcții importante? Pentru că Parchetul General, în urma unei plângeri depuse de o persoană despre care nu știm cine e, mare secret acest lucru, plângere depusă anul trecut la circa o săptămână după ce am arătat că teza lui Ciucă e plagiată… Dosarul înregistrat la Parchetul General a fost pus în lucru cu maximă celeritate. cum nu se întâmplă în alte dosare. În acest dosar procurorul s-a dus la universitate de unde a ridicat toate documentele originale, deși putea să ridice doar copii. A ridicat inclusiv teza de doctorat în original, apoi același dl procuror a mers la CNATDCU și a ridicat copiile. Deci a curățat orice urmă de document care ar putea da posibilitatea Universității Naționale de Apărare să se pronunțe cu privire la taza dlui Ciucă.

Probabil dosarul va trena la Parchet, va fi ținut deschis, deși fapta de care dl Ciucă e acuzat în acest dosar e prescrisă din 2008, deci de 15 ani. Totuși, justiția noastră funcționează atât de bine când e vorba despre a proteja interesele politice ale unor persoane, că astfel de dosare stau deschise cu anii așa încât Ciucă să-și vadă liniștit de m ndat și eventual de o cantitatură la prezidențiale”, a mai susținut Șercan.

Subiectul plagiatelor chiar deranjează în PNL

Emilia Șercan a analizat apoi și comunicarea, sau mai bine zis lipsa de comunicare a PNL pe subiecte precum plagiatul.

„Eu am văzut că e o strategie a acestui guvern și a acestei coaliții deja de un an și ceva: când sunt subiecte sensibile să nu aibă puncte de vedere pe care să le transmită public. Cum, de exemplu, vedem la Bode că a venit cu 2- 3 comunicări pe Facebook, și la nivelul PNL n-a existat niciun fel de declarație, de la ministrul Educației n-a fost niciun fel de comunicare, de unde se vede că aceste subiecte clar deranjează. Ei sunt remunerați din bani publici și ei reprezintă toți cetățenii pentru a pune în aplicare diverse planuri, strategii…

UBB și-a făcut treaba atât cât i-a permis în acest moemnt legislația. Eu cred că poate face mai mult: să ceară în instanță retragerea titlului, dar e o altă discuție și discuții cu nuanțe juridice și cei de la UBB spun că nu pot face acest lucru, alți juriști spun că se poate (…)

În cazul dlui Bode lucrurile sunt mult mai grave decât în cazul dlui Ciucă pentru că are o decizie oficială d plagiat din partea instituție care i-a acordat titlul de doctor acum cinci ani, e o atestare clară a faptului că a plagiat. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt mult mai grave în cazul tezei lui Bode probabil de asta toată lumea face eforturi pentru a încerca să îngroaoe subiectul și au avut un pic de noroc în această perioadăm că imediat ce a pierdut procesul Bode a fost acel nefericit eveniment cu femeia care și-a pierdut viața sfâșiată de câini.

Atenția publică a fost dirijată cu foarte mare dibăcie de comunciarea partidului către alte subiecte așa încât acest subiect să fie îngropat. Fiecare subiect e important, e o tragedie groaznică ce s-a întâmplat cu acea femeie, bineînteles că trebuia dezbătut, vorbit despre ce s-a întamplat și soluțiile care n-au fost aplicate. dar a venit ca o mănușă pentru PNL și Bode așa încât a simțit că scade presiunea din partaa unei părți a publicului pe subiectul plagiatului”, a mai afirmat Emilia Șercan, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)