„Instituțiile nu funcționează”. Goșu, despre informările serviciilor privind ingerințele Rusiei: „Mulțumim, știm și noi… Informările arată ca lucrarea unui student la masterat. Moldova n-are 7 servicii ca noi, ci unul, și s-a descurcat mai bine” (VIDEO)

„Instituțiile nu funcționează”. Goșu, despre informările serviciilor privind ingerințele Rusiei: „Mulțumim, știm și noi... Informările arată ca lucrarea unui student la masterat. Moldova n-are 7 servicii ca noi, ci unul, și s-a descurcat mai bine” (VIDEO)
Istoricul Armand Goşu, expert în spațiul ex-sovietic. Foto: Captură Video TVR / YouTube

Istoricul Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că informările serviciilor secrete privind campania candidatului la prezidențiale Călin Georgescu și ingerințele Rusiei aduc a lucrare scrisă de un student la Masterat.

Goșu a atras atenția că instituțiile statului român nu funcționează și că angajații serviciilor secrete nu și-au făcut treaba, deși „au salarii mari, au pensii speciale…”.

Acesta a mai afirmat că în Republica Moldova există un singur serviciu secret, nu 5 – 7 ca la noi, dar acesta, cu resurse mult mai puține, s-a descurcat mult mai bine în lupta cu „colosul rusesc” decât au făcut-o serviciile noastre.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

Armand Goșu: Problema în România e că instituțiile n-au funcționat

„Deocamdată n-avem informații, avem doar afirmații. Informațiile sunt niște probe. Deocamdată n-avem probe, astea ar trebui să meargă la DIICOT sau la instituțiile statului român, care să le cerceteze.

Din punct de vedere politic, nu știu dacă se poate face ceva în momentul de față, pentru că interferențe rusești în ultimul deceniu s-au produs în multe alegeri, de la alegerile americane, unde a fost o Comisie, un raport de peste o mie de pagini în Congres, până la Macron, la primele alegeri în Franța, și cam în toate țările din regiune s-au înregistrat astfel de interferențe. În niciuna dintre aceste țări nu s-au anulat alegerile.

Asta face diferența între noi și Rusia. În Rusia sunt scoși sau băgați diverși candidați după interesele Kremlinului. În țările democratice, lucrurile astea se rezolvă democratic, prin funcționarea instituțiilor.

Problema e că la noi aceste instituții, din păcate, vedem lucrul ăsta confirmat încă o dată, nu prea funcționează. Așa, noi putem clama la TV că actorul statal e Rusia, că această campanie electorală e viciată de interferență rusească. România nu e prima țară în care se întâmplă lucrurile astea. Deci problema în România e că instituțiile n-au funcționat.

Amintiți-vă comunicatele vechi ale SRI, parcă, care spunea că nu-i nicio fabrică de troli. Era scandalul acela cu Geoană cu trolii. Păi ne-au asigurat cele mai importante instituții ale statului român că nu există troli. Președinția României, a doua zi, la câteva ore după anunțarea rezultatului primului tur, ne-a anunțat că n-a primit nicio comunicare din partea instituțiilor abilitate”, a declarat Armand Goșu, pentru B1 TV.

Goșu: E evident că România e o țintă pentru Rusia. Care e noutatea??

Despre informările făcute de serviciile secrete privind interferențele rusești, Goșu a mai afirmat: „Care-i noutatea aici? Asta e nivel de masterand, anul I. Asta-i lucrare de Master. E evident că România e țintă. După ce mi-au spus că nu e țintă, acum îmi spune că-i țintă… Evident că-i țintă, suntem în război cu Rusia! Nu de doi ani, de vreo 10 ani, din 2014. Și primim de la servicii niște lucrări de seminar că România e amenințată. Mulțumim, știm… Care-i noutatea aici?”.

Goșu: Cei din serviciile secrete nu și-au făcut datoria

Armand Goșu a atras apoi atenția că avem o vulnerabilitate deoarece au loc alegeri într-o perioadă foarte complicată, iar cei din serviciile de informații nu și-au făcut treaba, deși „au salarii mari, au pensii speciale…”.

„Ei nu și-au făcut datoria! Ai instituțiile statului român care nu funcționează! România e un stat de margine, Flancul Estic al NATO, era normal să fie vizată. Ai avut alegeri în Moldova, SIS-ul din Moldova, serviciul de informații din Moldova, s-a descurcat mai bine! Ei au un singur serviciu, nu 5 – 7 câte sunt în România! Moldova e un stat mic, cu resurse foarte modeste, și a reușit să țină piept colosului rusesc în acest război hibrid purtat împotriva ei”, a continuat Armand Goșu.

Istoricul a insistat apoi că sunt necesare analize foarte serioase cu privire la funcționarea instituțiilor din România și luate decizii în consecință la următorul CSAT, „cu speranța că viitorul CSAT nu va fi condus de un om al Rusiei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`