Instanța a revocat controlul judiciar în cazul lui Mihai Chirica. Edilul își poate relua activitatea la Primăria Iași

Publicat: 11 02. 2022, 20:09
Actualizat: 11 02. 2022, 20:15
Foto: Facebook @ Mihai Chirica

Tribunalul Iași a dispus revocarea controlului judiciar în cazul primarului Mihai Chirica, vineri, pe fondul plângerii formulate de edil împotriva măsurii preventive pe care au dispus-o procurorii într-un dosar în care acesta este acuzat de fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției, transmite Agerpres.

Tribunalul Iași a revocat controlul judiciar în cazul lui Mihai Chirica

„Admite plângerea formulată de petentul-inculpat Chirica Mihai, împotriva ordonanţei procurorului de luare a măsurii preventive a controlului judiciar din 04 februarie 2022 (…). Dispune revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispusă prin ordonanţa procurorului din 04 februarie 2022 (…). Constată că petentul a fost asistat de apărător aleşi. Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 11 februarie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia instanței.

La sfârșitul săptămânii trecute, Direcția Națională Anticorupție anunța că Mihai Chirica a fost plasat sub control judiciar și că este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției, într-un dosar referitor la un bloc din Iași care „ar fi fost construit și intabulat ilegal”.

Tot atunci, procurorii anticorupție precizau că, pe durata controlului judiciar, Mihai Chirica trebuie să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit fapta, și anume activitatea de primar al municipiului Iași.

Avocatul edilului, Marius Striblea, susține că a încercat să convingă instanța ieșeană că procurorii DNA nu pot înlătura dintr-o funcție o persoană care a fost aleasă să ocupe acest post. Potrivit avocatului, nu se poate face confuzia între funcție și atribuții, transmite News.ro.

„Funcţia de primar, aşa cum am arătat în instanţă, presupune o multitudine de activităţi. Nu poţi să interzici întreaga funcţie a primarului, interzicând în acelaşi timp să încheie căsătorii, să încheie contracte pentru Primărie, pentru comunitate, să participe la şedinţe de Consiliu Local, să se deplaseze în străinătate pentru interesul comunităţii. Sunt activităţi cu totul diferite, adevărat că fac parte din aceeaşi funcţie, dar nu au nicio legătură cu dosarul în cauză. O interdicţie care s-ar fi referit la coordonarea Direcţiei de Urbanism ar fi fost una care putea să pară cât de cât temeinică. Celelalte chestiuni sunt aberante, mai ales că prin această interdicţie, primarul rămâne şi fără indemnizaţia de care are dreptul. Este singurul venit al primarului”, spune avocatul lui Mihai Chirica.