Mișcarea civică Inițiativa România a depus marți la Direcția Națională Anticorupție un set de 25 de pagini cu nume și date personale folosite de reprezentanți ai Partidului Național Liberal pentru falsificarea unor semnături pe listele de susținere a candidaților la alegerile locale din București.
Persoana care a pus la dispoziție aceste tabele a fost solicitată de reprezentanți ai PNL, care se ocupau cu strânsul de semnături, să copieze nume cu nume de pe respectivele foi și să le treacă în tabelul cu semnături de susținere pentru candidații PNL, după care să semneze în dreptul fiecărui nume. Practic, să falsifice semnături.
"Persoana în cauză este de acord să fie citată ca martor într-o eventuală anchetă a DNA", scrie Mișcarea civică Inițiativa România pe Facebook.
Puteți vedea AICI documentația trimisă de Mișcarea civică Inițiativa România procurorilor DNA.
Amintim că mișcarea civică Inițiativa România a formulat pe 25.04.2016 un denunț la DNA, în conformitate cu art. 290 din Codul de procedură penală, privind posibila săvârșire a infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, prevăzute de art. 320, art. 322, respectiv art. 323 din Codul Penal.
"Denunțul se referea și la posibila folosire de către persoane care îndeplinesc funcții de conducere într-un partid a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, faptă prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Față de astfel de fapte am exprimat suspiciunea rezonabilă în legătură cu strângerea de semnături pentru candidații și partidele care intenționează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016 pentru Primăria Generală a Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București, primăriile de sector și consiliile locale de sector", menționează sursa citată.
''Atragem atenţia asupra fenomenului falsificării semnăturilor pe listele de susţinere prin folosirea registrului electoral, a listelor de membri de partid sau a listelor mai vechi de candidaţi. Noile liste de susţinători pot fi completate fără acordul persoanei şi cu falsificarea semnăturilor. Încurajăm persoanele care au cunoştinţă de fapte similare celor descrise mai sus să informeze Direcţia Naţională Anticorupţie'', mai spun cei de la Iniţiativa România.