Înființarea liniei maghiare la UMF Târgu-Mureș, în protocolul USD-UDMR. Victor Ponta neagă (VIDEO)

Publicat: 03 03. 2014, 16:29

Guvernul Ponta III a prins contur. UDMR a acceptat să intre la Guvernare şi Kelemen Hunor va fi vicepremier şi Cultura, iar Attila Korodi va conduce Ministerul Mediului. A renunţat însă la solicitarea de a-l avea înapoi în fruntea Ministerul Sănătaţii pe Cseke Attila.

Toate ministerele pe care au pus ochii cei de la UDMR sunt însă portofolii pe care le-au mai deţinut şi vor din nou sa aplice propriile viziuni de guvernare. Un scenariu care duce automat la schimbarea programului de guvernare. Cei din UDMR neagă însă acest lucru şi spun că programul va rămâne acelaşi.

Potrivit B1 TV, în protocolul dintre USD și UDMR se precizează, printre altele, înființarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, lucru pe care în urmă cu doi ani Victor Ponta nu îl agrea deloc, ba chiar a depus o moțiune de cenzură, când era în opoziție, în martie 2012, împotriva Guvernului Ungureanu.

Moțiune de cenzură a fost depusă imediat după ce Executivul de atunci adoptase un proiect prin care la Universitatea de Medicina și Farmacie din Târgu-Mureș urmau să fie înființate linii cu predare în limba maghiară.

Tot în martie 2012, filiala PSD Cluj a organizat o pichetare la Prefectura Cluj, în semn de protest față de scindarea Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

După apariția în presă a acestor informații, Victor Ponta a declarat într-o conferință de presă să în protocol nu se precizează acest lucru.

„Nu scrie așa ceva și nu s-a pus problema. Am mai văzut în presă cu steaguri secuiești, nu se pune problema. E un acord care se încadrează 100% în programul de guvernare. Veți vedea faptul că este vorba despre acord dintre profesori români și cei maghiari de la Universitate”
, a declarat Ponta.

De asemenea, protocolul mai conține la Art 9 posibilitatea autorităților locale de a arbora pe instituțiile proprii, alături de steagul UE și al României, steaguri ale unităților administrativ teritoriale pe care le reprezintă.

Potrivit acordului politic, UDMR se angajează să susţină Guvernul României asigurând majoritatea parlamentară.

Cele două părţi se angajează să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare.

Părţile se angajează, de asemenea, să promoveze, în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, iniţiativele politice referitoare la modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrative teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, printr-o legislaţie adecvată.

Acordul mai prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local.

Ponta neagă înființarea liniei maghiare la UMF Trgu Mureș