Indiferenţă vs. intransigenţă: Cazul Felix – Voiculescu îi dezbină pe politicieni

Indiferenţă vs. intransigenţă: Cazul Felix - Voiculescu îi dezbină pe politicieni
Foto: evz.ro

După verdictul definitv al Curţii Supreme în cazul lui Dan Voiculescu, referitor la calitatea acestuia de colaborator al fostei Securităţi, politicienii au avut reacţii împărţite. Cei din partidele aflate la Putere vor să vadă cât mai repede efectele verdictului prin retragerea lui Voiculescu din toate funcţiile publice. La rândul lor, cei din proaspăt-unita Opoziţie se feresc să acorde o importanţă prea mare hotărârii şi subliniază că aceasta nu va avea repercusiuni asupra Uniunii Social-Liberale. Cu toate acestea, există voci în rândul USL care cer separarea alianţei de numele fondatorului PC.

Conform magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vicepreşedintele Senatului şi totodată lider onorific al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a colaborat cu fosta Securitate, sub numele de „Mircea” şi, mai apoi, „Felix”, lucru stabilit în urmă cu câţiva ani de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Politicianul a anunţat deja că va ataca decizia definitivă şi irevocabilă la CEDO.

PDL cere „intransigență”

În replică la verdictul ICCJ, preşedintele Organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, susţine, într-un comunicat de presă remis Agerpres, că PNL are atât dreptul, cât şi obligaţia morală de a cere excluderea lui Dan Voiculescu din Alianţa de Centru-Dreapta.

Opinia publică aşteaptă ca PNL să fie la fel de intransigent cu Voiculescu cum a fost şi cu Mona Muscă. Dacă au renunţat cu uşurinţă la un om care a muncit atât de mult în PNL, nu ar trebui să aibă nicio problemă să renunţe chiar mai uşor la Voiculescu”, susţine Sulfina Barbu.

Reacţia democrat-liberalei vine în ciuda faptului că şi în partidul din care face parte există un caz similar. Este vorba despre deputatul PDL de Argeş, Sorin Gheorghe Buta, despre care ICCJ a stabilit în ianuarie că a fost colaborator al fostei Securităţi. Deşi statutul partidului prevede excluderea în astfel de cazuri, liderii PDL nu au luat nici până acum o măsură.

PSD nu dă „foarte mare importanţă chestiunii”

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, susţine, pentru aceeaşi sursă, că decizia ICCJ cu privire la vicepreşedintele Senatului nu va afecta sub nicio formă Uniunea Social Liberală. Motivele invocate: există probleme mult mai mari în România, au trecut 20 de ani de la eveniment, CEDO are ultimul cuvânt.

„Nu dăm foarte mare importanţă la această chestiune. Nu mi se pare că astăzi este cea mai importantă chestiune din România. Cred că românii se confruntă cu multe alte probleme, mult mai importante şi mai grave”, a declarat Liviu Dragnea.

“Este un eveniment întâmplat acum mai bine de 20 de ani, pentru care s-a dat o hotărâre judecătorească acum. Este o problemă a domnului Dan Voiculescu, pe care eu cred că şi-o va rezolva. Am înţeles că vrea să continue să atace la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), îi doresc succes”, a completat liderul social-democrat.

PNL, între irelevanţă şi consecvenţă

Dacă poziţia PSD este una fermă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre partenerii liberali, care au păreri împărţite vis-a-vis de acest subiect.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, susţine că verdictul Curţii Supreme nu reprezintă un subiect relevant pentru Uniunea Social-Liberală, întrucât alianţa este făcută între partide şi nu între persoane. Opinia este contrazisă, însă, de Ludovic Orban, care susține că Dan Voiculescu ar trebui să facă „un pas înapoi” dacă vrea să nu afecteze alianţa.

„În mod normal domnul Voiculescu ar trebui să se retragă din orice funcţie publică sau politică. Dacă vrea cu adevărat să nu afecteze PNL şi alianţa în general, trebuie să facă un pas înapoi”, a declarat Ludovic Orban, pentru Agerpres, adăugând că PNL trebuie să fie consecvent cu atitudinea „intransigentă” pe care a afişat-o referitoare la cei care au ”slujit” regimul comunist.

La rândul lor, liberalii Varujan Vosganian şi Relu Fenechiu susţin că nu se poate evita o discuţie pe această temă în interiorul PNL.

„Nu accept să se arunce asupra PNL o imagine negativă care să decurgă dintr-o astfel de decizie”, a subliniat Vosganian pentru Evenimentul Zilei.

PC aşteaptă o decizie mai clară de la CEDO

Partenerii liberalilor din Alianţa de Centru Dreapta susţin, prin vocea liderului PC, Daniel Constantin, că verdictul Curţii Supreme era previzibil, întrucât „anumiţi oameni, apropiaţi puterii, ştiau de acest verdict de acum două săptămâni”.

Cât priveşte verdictul de la CEDO, liderul PC a declarat că aşteaptă o hotărâre care „să nu lase nicio urmă de interpretare, ca în cazul deciziei de la Bucureşti”.

De-a lungul timpului, Partidul Conservator sub conducerea lui Dan Voiculescu a cooperat cu mai toate partidele parlamentare, fără ca suspiciunile privind calitatea liderului politic de colaborator al Securităţii să reprezinte o problemă. Rând pe rând, democraţii, liberalii şi social-democraţii au format alianţe cu PC, care au adus o mulțime de beneficii reciproce. Majoritatea acestora au fost încheiate cu mult după ce au apărut zvonuri despre colaborarea lui „Felix” și mai apoi note informative semnate de acesta. Cea mai recentă alianţă s-a născut cu doar câteva săptămâni înainte de verdictul ICCJ, despre care liderii politici nu s-au ferit să spună că este unul previzibil, tratând însă subiectul cu indiferență.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`