Independenții scriu istorie la alegerile locale: Clotilde Armand, Roxana Wrind, Valentin Vrabie, Andrei Postolache și Tică Darie, câteva nume care au încearcă să schimbe România

Independenții scriu istorie la alegerile locale: Clotilde Armand, Roxana Wrind, Valentin Vrabie, Andrei Postolache și Tică Darie, câteva nume care au încearcă să schimbe România

Biroul Electoral Central a publicat ultimele cifre ale numărătorii voturilor, după centralizarea a 97,99% dintre acestea. Surpriza acestor ultime rezultate o reprezintă procentul înregistrat de candidații independenți la nivel național, aceștia reușind să treacă pe cel de-al patrulea loc, înaintea UDMR.

Cea mai cunoscută formațiune independentă este cea condusă de Nicușor Dan. Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), redenumită după alegerile locale Uniunea Salvați România (USR), a obținut rezultate neașteptat de bune în Capitală.

Nicușor Dan a anunțat, duminică, după aflarea rezultatelor parțiale, că USR va propune candidaţi la alegerile parlamentare din toamnă. (Detalii AICI)

USB a obținut în Capitală al doilea procentaj – 24, 60%, după PSD, dar înaintea celui mai mare partid de dreapta din românia, PNL.

De asemenea, candidații Uniunii s-au clasat pe locuri foarte bune la Primăria Generală și primăriile de sector.

Nicușor Dan, candidat la funcția de edil general, l-a devansat pe liberalul Cătălin Predoiu la alegerile de duminică, el obținând cu aproximativ 20 de procente mai mult decât candidatul PNL.

Franțuzoaica Clotilde Armand, candidată a USB la Primăria Sectorului 1, a pierdut milimetric în fața social-democratului Adan Tudorache.

Și la Primăria Sectorului 3 s-a înregistrat o surpriză de proporții. Candidata Uniunii, Roxana Wrind, a întrecut-o pe reprezentanta PNL, Cristina Pocora, clasându-se imediat după primarul Robert Negoiță.

Aceștia nu sunt singurii independenți care s-au luptat cu greii partidelor aflate la putere încă din 1990. În țară, oamenii neafiliați politic care vor să schimbe fața României au obținut scoruri încurajatoare. Astfel, 5,16% din primarii la nivel național sunt conduse de independenți. (Detalii AICI)

“Cinste lor şi celor care i-au susţinut necondiţionat şi s-au implicat pentru schimbarea reală”, declară jurnalistul Sebastian Burduja într-un articol pentru Adevărul.

Mai mulţi independenţi au demonstrat de asemenea că se poate:

În judeţul Constanţa, fief PSD, independentul Valentin Vrabie a câştigat primăria Medgidia cu aproape 59%. (Detalii AICI şi AICI)

Tică Darie, la cei doar 23 de ani ai săi, a obţinut peste 6% în cursa pentru primăria Roşia Montană. (Detalii AICI)

Andrei Postolache a luat 13% la Iaşi şi cu cele peste 13.000 de voturi a intrat detaşat într-un Consiliu Local dominat de partidele vechi. (Detalii AICI)

Foarte bine s-au descurcat şi independenţii Mişu Slatculescu la Caracal, Dan Hodoş la Piteşti, Nadia Pal la Oradea, Gregor Teodorescu la Galaţi, Mioara Timofte la Bârlad şi Maricica Georgescu la Dridu, chiar dacă nu au reuşit să treacă pragul electoral de data aceasta.

Alte exmple notabile:

Alianța pentru Domnești, unul dintre cele mai active partide locale, a obţinut aproape 10% dintre voturile exprimate pentru Consiliul Local din localitatea ilfoveană.

Partidul Oamenilor Liberi a trecut de 10% la Târgu Mureş.

Erwin Albu a scos un scor excelent la Codlea, în alianţa Uniunea pentru Codlea – Forumul German, cu aproape un sfert dintre voturi.

Cristian Macedonschi cu Forumul German au luat 7,45% la Braşov. De altfel, Forumul german devine a treia formaţiune politică din consiliul local. (Detalii AICI)

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a obținut patru victorii notabile: În jud. Constanţa, la Tortoman, PACT a câştigat 35% dintre voturile exprimate, devenind principala forţă de opoziţie într-un consiliu dominat de PSD, in contextul unei prezenţe record la vot de aproape 64%. Independentul Gabriel Cateliu, un tânăr de doar 26 de ani susţinut de PACT, a fost la doar 7 voturi distanţă de câştigarea primăriei. La Tămăşeni-Adjudeni, în jud. Neamţ, Octav Parţac şi echipa PACT au obţinut peste un sfert dintre voturile exprimate, devenind principalul oponent al unui PNL condus de un vechi membru PSD. PACT a produs ceea ce tămăşenenii au numit „revoluţia zâmbetelor”, după o campanie din poartă în poartă în care a ales să transmită doar mesaje pozitive. La Bolintin Vale e tot un caz special: într-o zonă cu puternice grupuri de interese, după cum arată România Curată, dominată feroce de PSD, Gabriel Pintilie şi echipa PACT au produs surpriza cu aproape 20% din voturi şi locul doi în cursa pentru primărie. Asta după o lună de zile de ameninţări, intimidări şi chiar frâne tăiate la maşina candidatului PACT la primărie. Şi la Gherla PACT a reuşit să câştige un mandat de consilier local, fiind aproape de acelaşi rezultat şi în Doljeşti, jud. Neamţ, şi în Roşiorii de Vede, taman în Teleorman. Şi doar cu votanţi în viaţă.

“Concluzia după aceste alegeri locale este simplă: hai că se poate, România! Nu de azi pe mâine. Nu uşor. Dar se poate. Sistemul crapă, încet şi sigur, în punctele lui vitale. Politicienii de stil vechi nu vor mai face tot ce le trece prin cap, în dispreţ faţă de lege şi de cetăţeni”, conchide Sebastian Burduja.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră