Îndemnul lui Năstase din pușcărie: „Dacă la dilema hamletiană vom răspunde “absent”, statutul de învinşi nu ne va oferi decât trăirea tragică”
Într-un mesaj postat recent pe blogul lui Adrian Năstase, fostul premier a lansat un „îndemn” către români pentru realizarea unui „nou contract politic între stat și societate”. Mesajul apare cu două zile înainte de referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
„Un nou început impune realizarea unui Nou contract politic între stat şi societate, între partidele politice şi cetăţeni. Fundamentul acestui nou contract politic trebuie să fie realizat pe valori şi idealuri în care credem cu toţii, pe care le dorim aplicate în jurul nostru în viitor, pentru generaţiile care vor veni: egalitatea de şanse, dreptatea socială, libera initiaţivă, economia de piaţă, solidaritate şi includere, dezvoltare durabilă. Nu sunt doar concepte frumoase scrise în cărţi, ci sunt expresii ale unui mod de viaţă la care aspirăm şi pe care îl dorim împlinit în toate localităţile ţării, fie ele sărace sau bogate, mari sau mici, izolate sau contectate la lumea globală în care trăim”, scrie fostul premier pe blog.
În postare se precizează că îndemnul este un fragment din cartea „Bătălia pentru Viitor”.
„Bătălia pentru viitor a României nu este tributară retoricii politice. Prezentul ne aşează în faţa unei alternative unice: a fi sau a nu fi în istorie! Dacă la dilema hamletiană vom răspunde “absent”, statutul de învinşi nu ne va oferi, pentru o lungă şi dureroasă perioadă de timp, decât trăirea tragică într-un spaţiu pe care l-am numi, încă o dată, Neantul Valah”, se mai arată în mesaj.
Dacă acum Adrian Năstase îi invită pe români să meargă la referendum, nu aceeași era poziția fostul premier în 2009, când acesta îi îndemna pe alegători să boicoteze referendumul privind reducerea numărului de parlamentari.
„Acest referendum constituie o frauda morală, o sfidare la adresa spiritului legii”, scria la acel moment Năstase, într-o intervenție pe blog, anunțând încă din titlu: „Nu particip și nu votez la referendum”.
În 2009, referendumul privind reducerea numărului de parlamentari și înființarea parlamentului unicameral a fost validat prin prezența la vot a peste 50% dintre alegători. Totuși, de atunci și până acum votul lor nu a fost luat în seamă de politicieni.