Încrederea românilor în UE a scăzut cu 10% în 6 luni. Trendul, invers față de cel de la nivel european

Încrederea românilor în UE a scăzut cu 10% în 6 luni. Trendul, invers față de cel de la nivel european

Încrederea românilor în apartenența la UE a pierdut 10 procente în șase luni, arată datele celui mai recent Eurobarometru.

In septembrie 2018, 49% dintre romani mai valorizeaza pozitiv apartenenta la UE, un procent mai mic cu 10 puncte fata de cel din luna aprilie 2018 si cel mai mic din ultimii doi ani, informează ziare.com.

63% dintre romani si-ar dori ca Parlamentul European sa aiba un rol mai puternic, fapt ce ar putea explica această scadere a increderii romanilor in UE. O alta explicatie ar putea fi faptul ca multi romani au emigrat in ultimele luni. Numai in Germania, arata datele, romanii constituie cel mai numeros val migrator.

In contextul Brexit-ului, la nivel european exista un grad de apreciere fata de apartenenta la Uniunea Europeana de 62%, in septembrie, comparativ cu 60% in aprilie 2018, acesta fiind la un nivel record din 1983 incoace. Indicatorul care masoara ponderea celor care cred ca tara lor a beneficiat de pe urma apartenentei la UE e, si in el, in crestere: 68% dintre europeni.

In ceea ce priveste numarul romanilor care cred ca tara a avut beneficii de pe urma apartenentei la UE, si aici dinamica este ascendenta: 64% in septembrie, fata de 71%, in aprilie 2018.

In cazul organizarii unui referendum privind apartenenta la UE, 66% dintre europeni (65% dintre romani) ar vota pentru ca tara lor sa ramana membra, notează ziare.com.

Eurobarometrul Parlamentului European aminteste, de altfel, protestele masive de la Bucuresti si mai ales manifestatia din 10 august, cand „zeci de mii de romani care traiesc si muncesc in Europa au manifestat in centrul Buucrestiului fata de coruptie si masurile guvernului.In vreme ce manifestatii similare au avut loc in orasele mari din tara, numai in Capitala Politia a utilizat forta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:04 - Mulți români apelează la ChatGPT pentru a-i ajuta să gestioneze stările de anxietate și depresie. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:55 - Noua taxă care ar putea aduce alte scumpiri și concedieri. „Trebuie să scăpăm urgent de acest impozit” versus „Oamenii de afaceri se plâng de orice”
23:29 - Sorana de la ASIA, implicată într-un accident după ce un șofer a făcut infarct: „Știam cu toții că șansele de supraviețuire sunt mici”
23:25 - Noul trend care poate pune sănătatea copiilor în pericol. Experții avertizează: „Vor fi drame, vor fi rupturi de vieţi”
22:54 - Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, întâlnire de taină cu reprezentanții Otokar, înainte ca ministerul să semneze un contract de 4,26 miliarde de lei cu compania turcească
22:47 - Urșii în căutare de apă fac ravagii în Grădina Zoologică din Târgu Mureș. Au mâncat mai multe capre și o pasăre emu
22:20 - Ce s-a întâmplat cu prietenia dintre Karmen și Olga Barcari cât timp au fost plecate în „Asia Express”. „Ne-am cunoscut foarte bine”
22:14 - Ministrul Justiției, după noua decizie în Dosarul Mineriadei: „Ion Iliescu are anumite merite politice, poate există și erori, dar aceste lucruri trebuie analizate cu foarte mult discernământ și atenție” (VIDEO)
21:57 - Prețurile din piețe ar putea crește în următoarea perioadă. Cărui factor se datorează scumpirile
21:54 - Elena Lasconi: „Nicușor Dan își dorește să câștige sub orice formă. Faptul că folosește minciuna și manipularea pentru mine nu înseamnă nimic” / “Am prea multe detalii despre acea întâlnire, am și martori” (VIDEO)