Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, a confirmat că interdicția pe care a primit-o George Simion, acum liderul AUR, în 2015 de a intra în Republica Moldova a pornit de la informații obținute de serviciile de securitate de la Chișinău că acesta „avea contacte cu serviciile speciale rusești”.
Simion a primit interdicție să intre în Republica Moldova și în 2018, aceasta fiind valabilă până în 2024. Însă prima a primit-o în 2009, în epoca lui Vladimir Voronin, pentru că ar fi încălcat ordinea publică.
De asemenea, un fost ofițer de rang înalt din serviciile secrete ucrainene, care a activat la Cernăuți, a dezvăluit că liderul AUR a avut cel puțin o întâlnire cu un rezident al serviciului special rus FSB. Dezvălurile au fost făcute de generalul locotenent Oleksandr Skypalsky, fost prim-vicepreședinte al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).
Surse din cadrul serviciului de securitate ucrainean au declarat pentru publicația Obozrevatel că George Simion nu a mai fost lăsat să intre în Ucraina din 2021, iar interdicția e valabilă până în martie 2024.
Vlad Filat a susținut pentru canalul „Defense România”, în cadrul unei emisiuni moderate de Tudor Curtifan, că nu vrea ca afirmațiile lui să fie interpretate politic și nici nu vrea să fie implicat în „clarificările din România”, dar nu poate să nu recunoască faptul că, „la momentul când lui George Simion i s-a aplicat interdicția privind accesul în Moldova, între liderii coaliției de guvernare au existat discuții și nu puține, având în vedere că interdicția viza un cetățean român, european”.
El a precizat că, tocmai pentru că discuțiile erau aprinse, a fost convocat în ședința liderilor de coaliție șeful SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova), care a prezentat „anumite informații ce nu pot fi detaliate și din care reieșea că Simion are contacte cu serviciile speciale rusești”.
„În cadrul ședinței, șeful SIS de atunci a prezentat anumite informații, n-o să intru în detalii aici – care indicau…încă o dată, nu dau eu calificative… dar în cadrul acelei ședințe a coaliției de guvernare – din care făcea parte partidul pe care-l conduceam eu, Partidul Democrat și Partidul Liberal Reformator – ni s-a comunicat cum că au fost anumite contacte cu serviciile speciale rusești. Atât pot să vă spun ca și comentariu, în rest…”, a explicat Vlad Filat, citat de G4Media.
Primul care a vorbit despre legăturile liderului AUR cu serviciile rusești a fost Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova. El a spus că George Simion a avut o întâlnire, acum 12 ani, cu un șef al serviciului secret rusesc FSB.
„Atunci când George Simion a fost expulzat din R. Moldova, în 2015, eu am avut o reacție un pic așa, mai nervoasă, la acest act pe care l-au făcut autoritățile moldovenești și am vorbit cu dl director al SIS-ului (Serviciul de Informații și Securitate), fiindcă ne cunoșteam foarte bine și l-am întrebat franc, tranșant și cu un pic de supărare de ce a îndrăznit să-l expulzeze din Moldova pe un mare patriot, un unionist, un om care a venit să ne ajute”, a declarat Șalaru, pentru B1 TV.
El a explicat și pentru ILD cum a decurs discuția cu șeful SIS: „El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România. Mi-a spus că George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat (…) că în 2011, nu mai știu luna, George Simion la Cernăuți s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt (…) Mi-a zis că la noi în Moldova George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești”.
Anatol Șalaru a mai susținut, pentru B1 TV, că Simion minte când spune că e unionist și că tot ce a făcut a fost să se victimizeze ca să-și facă un culoar politic. Ceea ce i-a și reușit.
„Simion, în 2018, a fost expulzat iar din R. Moldova, că autoritățile știau ce vrea să facă el. El începuse să facă ce fac acum Marina Tauber cu Șor, vor destabilizarea situației, răsturnarea guvernului. Ei știau de relațiile lui cu FSB, cu serviciile speciale rusești și de asta l-au și expulzat”, a continuat Șalaru.
Simion a fost invitat atunci de organele competente, care i-au spus că se poate apăra iîn instanță.
„Simion a răspuns cu înjurături la orice adresare”, a fost „reținut și dus la frontiera vama română, predat poliției de frontieră din România și a plecat viu și sănătos, ca peste o orăîsă facă o postare pe Facebook, că a fost bătut de polițiștii moldoveni. Și-a pus o poză în care-i curgea sânge din nas. Poliția de frontieră din România a fost nevoită să facă o declarație că Simion a venit viu și nevătămat. Poate doar sufletu-i sângera… Peste o oră, fără să se șteargă de sânge, și-a făcut o poză și a spus că l-au bătut polițiștii moldoveni. De atunci, din 2018, era clar că Simion vrea doar să se victimizeze ca să se lanseze în politică. El putea timp de cinci zile să facă o contestație în instanță și să-și recâștige dreptul de a se afla în R. Moldova, dar nu-l interesa Moldova, îl interesa victimizarea și lansarea în politică. Și asta a făcut!”, a mai declarat fostul ministru Anatol Șalaru, pentru B1 TV.
Reprezentanții AUR neagă acuzațiile și susțin că președintele partidului „are o biografie publică lipsită de pete sau tonuri de gri”.