Încă un eșec în Justiție pentru plagiatorul Bode: Curtea de Apel București i-a respins solicitarea de suspendare a deciziei prin care Consiliului Național de Etică s-a autosesizat cu privire la plagiatul din cartea sa (VIDEO)

Încă un eșec în Justiție pentru plagiatorul Bode: Curtea de Apel București i-a respins solicitarea de suspendare a deciziei prin care Consiliului Național de Etică s-a autosesizat cu privire la plagiatul din cartea sa (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, a primit încă o decizie nefavorabilă în Justiție, în încercările sale de a scăpa de acuzația, dovedită între timp, de plagiat.

În luna martie, Bode a deschis un proces împotriva Consiliului Național de Etică a Cercetării Știinţifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), aflat în subordinea Ministerului Cercetării, condus de Sebastian Burduja, colegul său de partid. A încercat astfel să obțină suspendarea deciziei prin care CNECSDTI s-a autosesizat cu privire la plagiatul din cartea în care și-a publicat teza.

Numai că, pe 15 mai, judecătorii Curții de Apel București i-au respins cererea.

„Tip solutie: Respinge cererea

Solutia pe scurt: Respinge excepţiile inadmisibilităţii, ca nefondate. Respinge cererea de suspendare, ca nefondată. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 15.05.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată pe Portalul Instanțelor de Judecată.

Cum a încercat Bode să anuleze verdictul de plagiat

Jurnalista de investigație Emilia Șercan, cea care a dezvăluit plagiatul lui Bode, confirmat ulterior de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB), a explicat recent, într-un articol pentru PressOne, că CNECSDTI, pe scurt Consiliul Național de Etică, are, prin lege, dreptul de a se autosesiza sau de a analiza în baza unei sesizări acuzațiile de plagiat în orice altă opera științifică (cărți, articole, rapoarte etc.) cu excepția tezelor de doctorat.

În verdictul de plagiat dat, Comisia de etică a UBB i-a adresat lui Bode și Editurii CA Publishing, cea la care acesta și-a publicat teza, solicitarea de a retrage cartea cu titlul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”.

Deși s-a conformat, Bode a contestat la Consiliul Național de Etică solicitarea Comisiei de etică a UBB de a retrage cartea de la comercializare. Pornind de la contestația primită de la Lucian Bode, Consiliul Național de Etică s-a autosesizat pe 23 februarie 2023 cu privire la cartea în care ministrul de Interne și-a publicat teza de doctorat, a explicat Emilia Șercan, pentru PressOne.

Argumentul lui Bode a fost că acest consiliu nu are dreptul, prin lege, să verifice teze de doctorat. Numai că respectiva carte e un produs diferit de teza de doctorat.

Separat, Lucian Bode a încercat și pe alte căi, tot în Justiție, să scape de verdictul de plagiat. Fără succes, până acum.

Tot luna aceasta, Curtea de Apel Cluj-Napoca a respins, definitiv și irevocabil, recursul înaintat Bode în dosarul în care acesta a dat în judecată UBB și a cerut suspendarea deciziei de autosesizare a Universității pentru a-i verifica teza.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`