Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, a primit încă o decizie nefavorabilă în Justiție, în încercările sale de a scăpa de acuzația, dovedită între timp, de plagiat.
În luna martie, Bode a deschis un proces împotriva Consiliului Național de Etică a Cercetării Știinţifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), aflat în subordinea Ministerului Cercetării, condus de Sebastian Burduja, colegul său de partid. A încercat astfel să obțină suspendarea deciziei prin care CNECSDTI s-a autosesizat cu privire la plagiatul din cartea în care și-a publicat teza.
Numai că, pe 15 mai, judecătorii Curții de Apel București i-au respins cererea.
„Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţiile inadmisibilităţii, ca nefondate. Respinge cererea de suspendare, ca nefondată. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 15.05.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată pe Portalul Instanțelor de Judecată.
Jurnalista de investigație Emilia Șercan, cea care a dezvăluit plagiatul lui Bode, confirmat ulterior de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB), a explicat recent, într-un articol pentru PressOne, că CNECSDTI, pe scurt Consiliul Național de Etică, are, prin lege, dreptul de a se autosesiza sau de a analiza în baza unei sesizări acuzațiile de plagiat în orice altă opera științifică (cărți, articole, rapoarte etc.) cu excepția tezelor de doctorat.
În verdictul de plagiat dat, Comisia de etică a UBB i-a adresat lui Bode și Editurii CA Publishing, cea la care acesta și-a publicat teza, solicitarea de a retrage cartea cu titlul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”.
Deși s-a conformat, Bode a contestat la Consiliul Național de Etică solicitarea Comisiei de etică a UBB de a retrage cartea de la comercializare. Pornind de la contestația primită de la Lucian Bode, Consiliul Național de Etică s-a autosesizat pe 23 februarie 2023 cu privire la cartea în care ministrul de Interne și-a publicat teza de doctorat, a explicat Emilia Șercan, pentru PressOne.
Argumentul lui Bode a fost că acest consiliu nu are dreptul, prin lege, să verifice teze de doctorat. Numai că respectiva carte e un produs diferit de teza de doctorat.
Separat, Lucian Bode a încercat și pe alte căi, tot în Justiție, să scape de verdictul de plagiat. Fără succes, până acum.
Tot luna aceasta, Curtea de Apel Cluj-Napoca a respins, definitiv și irevocabil, recursul înaintat Bode în dosarul în care acesta a dat în judecată UBB și a cerut suspendarea deciziei de autosesizare a Universității pentru a-i verifica teza.