Înalta Curte, termen de 5 zile pentru DNA ca să clarifice acuzațiile aduse baronului liberal Costel Alexe în dosarul de corupție

Publicat: 15 03. 2023, 12:15
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Înalta Curte a acordat DNA un termen de cinci zile pentru a clarifica ce act de serviciu ar fi încălcat Costel Alexe, fost ministru al Mediului și actual președinte al Consiliului Județean Iași, atunci când ar fi deblocat alocarea de către Comisia Europeană a peste 5 milioane de certificate de carbon către combinatul siderurgic Galați în schimbul unei presupuse mite de 22 de tone de tablă, arată portalul instanței, potrivit G4Media.ro.

Înalta Curte, termen de 5 zile pentru DNA ca să clarifice acuzațiile aduse baronului liberal Costel Alexe

Înalta Curte solicită ca, „în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să procedeze la remedierea neregularităților actului de sesizare şi să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților ori solicită restituirea cauzei”.

Mai concret, procurorii anticorupție trebuie să explice mai clar ce act de serviciu a încălcat fostul ministru al Mediului atunci când ar fi primit o mită de 22 de tone de tablă de la fostul director al Combinatului siderurgic Liberty Galați, Bogdan Grecu.

În iunie 2022, Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și instigare la delapidare, fiind acuzat că ar fi primit o mită de 22 de tone de tablă în valoare de 100.000 lei de la fostul director al combinatului, Bogdan Grecu.

Mai mult, DNA susține că Bogdan Grecu i-ar fi dat mită lui Costel Alexe și pentru ca să închidă ochii în legătură cu poluarea generată de halda de zgură a combinatului siderurgic.

„Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE”, spuneau procurorii anticorupție într-un comunicat de presă.