Audierea miniștrilor propuși să facă parte din Cabinetul Viorica Dăncilă agită spiritele și în afara granițelor țării.
Majoritatea miniștrilor au primit deja, pe repede înainte, avize pozitive din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, iar votul de învestitură este programat să înceapă la ora 15.00.
În acest context, europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan a lansat un atac virulent la adresa modului în care s-au desfășurat audierile, vorbind despre "o farsă".
"Audierea miniștrilor pentru Guvernul Dăncilă este o farsă; vom avea un Guvern PSD – ALDE la fel de slab ca ultimele două", susține europarlamantarul, pe pagina sa de Facebook.
„Audierea în Parlamentul României a miniștrilor propuși de PSD și ALDE pentru Guvernul Dăncilă este o farsă și o garanție că vom avea un Guvern PSD – ALDE cel puțin la fel de slab ca precedentele două de vreme ce nu ni se permite să vedem cât de bine pregătiți sunt miniștrii propuși.
În Parlamentul European, audierile propunerilor de comisari europeni sunttratate foarte serios, iar candidatul trebuie să demonstreze că își cunoaște portofoliul pentru a primi aviz pozitiv; dacă nu este bun, îl respingem. În prima etapă, înainte de audierea propriu-zisă în Parlamentul European, comisarul trebuie să răspundă la mai multe întrebări scrise adresate de comisia sau comisiile de specialitate responsabile pentru portofoliul respectiv. Acestea sunt atât pe teme europene generale, cât și pe chestiuni de specialitate, iar comisarul trebuie să răspundă la fiecare întrebare tot în scris. Apoi, urmează o audiere de 3 ore pentru fiecare membru al executivului în cadrul comisiei sau comisiilor de specialitate, care este transmisă în direct, în așa fel încât fiecare cetățean din Europa să poată vedea cât este de pregătit viitorul comisar și care este profilul său profesional și viziunea și abordarea politică. Candidatul ține un discurs de maximum 15 minute, după care răspunde la întrebările eurodeputaților. Fiecare întrebare este formulată într-un minut, iar comisarul trebuie să răspundă imediat, în două minute. În general, fiecare comisar audiat trebuie să răspundă la aproape 50 de întrebări în total în timpul acestei audieri. După aceasta, conducerea comisiei sau comisiilor în care s-au făcut audierile hotărăsc dacă oferă aviz pozitiv sau negativ, iar decizia finală se ia apoi în Conferința Președinților Grupurilor Politice din Parlamentul European. Așa consider că ar trebui audiați și miniștrii din Guvernul României, nu ca această mascaradă de astăzi în care unii au fost audiați doar câteva minute, au citit din foi ca la un examen pe care îl trișează și au dovedit că nu sunt deloc pregătiți pentru a conduce un portofoliu ministerial. Într-o democrație matură, parlamentul controlează guvernul, nu invers. Un parlament care acceptă un cabinet de miniștri fără o evaluare reală a miniștrilor este un parlament slab”, mai scrie Siegfried Mureșan.