Ilie Bolojan (PNL), președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, a expus, într-o intervenție pentru B1 TV, motivele pentru care susține comasarea unora dintre scrutinele care vor avea loc anul viitor. Bolojan a admis, pe de o parte, că o comasare a alegerilor ar putea avantaja partidul său. Pe de altă parte, a luat în calcul faptul că „în ciclurile anterioare am văzut că socoteala de acasă nu s-a potrivt cu cea din târg”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
Întrebat dacă crede că e o idee bună comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, Bolojan a răspuns: „Eu cred că, având în vedere că anul viitor vor fi cinci rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, două tururi de scrutin foarte probabil, gândiți-vă că întreaga țară va fi într-o campanie electorală cel puțin șase luni pe an (…) De obciei, anii electoral sunt ani compromiși economic, de multe ori și administrativ, că cel care e pe funcție e greu să se gândească cum deblochează un proiect pe fonduri europene, e vreme ce s-ar putea să piardă alegerile și să nu mai fie pe post. Fără să fim ipocriți, energia lumii politice a tuturor candidaților e concentrată pe partea de campanie sau pe alegere”.
„Ca atare, din punctul meu de vedere, s-ar impune comasarea unora dintre aceste alegere. Sigur, și din punct de vedere al cheltuielilor, dar mai ales a reducerii acestor perioade în care din punct de vedere economic nu se duc într-o direcție bună.
În plus, gândiți-vă că-i chemăm pe români de foarte multe ori la vot în condițiile în care 80% sau peste 70% înțeleg că percep că România se mișcă într-o direcție greșită. Vă puteți da seama ce prezență la vot va fi și celegitimitate electorală au niște alegeri. indiferent care va fi rezultatul. Cred că o analiză serioasă de a comasa anumite alegeri e realistă”, a continuat liberalul.
Acesta a precizata apoi că nu sunt prea multe opțiuni în privința comasării: ori localele cu parlamentarele, ori parlamentarele cu prezidențialele.
„E clar că partidele care au o rețea bună de primari, cum sunt cele două partide. PNL și PSD, ipotetic ar fi ușor avantajate la parlamentare dacă s-ar suprapune localele cu parlamentarele. Apoi e o problemă de alegeri prezidențiale, cine are candidații anunțați, dacă acel candidat poate fi locomotivă pentru partide.
Aici e vorba de niște analize, parte constituționale, parte de mici beneficii politice, dar nu-mi dau seama dacă aceste beneficii vor salva partide sau nu le vor salva sau vor crea un avantaj. În ciclurile anterioare am văzut că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg”, a mai declarat Ilie Bolojan, pentru B1 TV.