Ilie Bolojan: “O țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități din România, unde fiecare trebuie să facă ceva ca, cu 1% îmbunătățire, să avem o creștere totală a țării, nu doar 50% în București, pentru că n-are efect” (VIDEO)
Noul președinte al PNL, lie Bolojan a fost întrebat, miercuri, în emisiunea „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV, ce spun primarii PNL în perspectiva alegerilor parlamentare de duminică și dacă aceștia se simt reprezentați având în vedere sprijinul exprimat pentru Elena Lasconi.
Ilie Bolojan a subliniat importanța descentralizării și a implicării autorităților locale în procesul de schimbare a țării. El a afirmat că o țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități din România, unde fiecare comunitate trebuie să contribuie cu îmbunătățiri. Bolojan a menționat că, printr-o mobilizare a primarilor și prin convingerea cetățenilor să voteze partidele pe care aceștia le reprezintă, se poate obține un parteneriat eficient în guvernare.
„O țară nu se schimbă din București, ci se schimbă din miile de localități din România”
De asemenea, el a criticat lipsa de meritocrație și profesionalism în partidele politice, sugerând că aceste aspecte ar trebui să primeze pentru a avea lideri politici de încredere.
“Aici sunt 2 răspunsuri. Sigur că este corect ca administrația locală, indiferent de culoarea politică, să aibă în guvernare un partener, pentru că fără o descentralizare, fără a muta decizia către autoritățile locale, în multe domenii, nu vom avea o schimbare importantă în țară.
O țară nu se schimbă din București, ci se schimbă din miile de localități din România, unde fiecare trebuie să facă ceva ca, cu 1 % îmbunătățire, să avem o creștere totală a țării, nu doar 50 % în București, pentru că n-are effect.
Și atunci revin. Cele două aspecte sunt următoarele: primarii, prin mobilizare, prin explicația pe care le-o dau cetățenilor, că pot să încerce să-i convingă că trebuie să voteze cu partidele pe care aceștia îi reprezintă, ca să aibă un partener, pe de o parte, iar în ceea ce privește candidații la președinție, cred că problema nu e la primary, ci e la leadership-ul partidelor, care, pe de o parte, trebuia să construiască ani de zile lideri, care să vină și să crească, și din cei care cresc, din cei care confirmă, pentru că nu toți oamenii confirmă, unii se mai împiedică, unii nu reușesc să treacă de provocările funcției, cineva să se ridice și partidele politice clasice să nu recurgă la improvizații și să nu fie în această situație. Dacă în aceste partide meritocrația, profesionalismul, performanța ar fi primat, cu siguranță am fi avut oameni politici mai de încredere de peste tot, dintre care, cel puțin unul, doi s-ar fi detașat.
Gândiți-vă că este pentru prima dată când nu avem la alegerile prezidențiale un candidat pe locul întâi, detașat, la 35-40 % și un challenger, din nou, detașat și este pentru prima dată când avem această plafonare, care arată că managementul partidelor politice mari a lăsat de dorit mulți ani de zile în această perioadă”.