Președintele Senatului și președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat marți în emisiunea “Bună, România”, cu Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu că tăierile de cheltuieli la nivelul instituțiilor vor continua pentru a evita ca România să ajungă în incapacitate de plată:
“Este obligatoriu să facem asta, altfel nu vom face decât să mimăm lucruile ceea ce nu va face decât să întărească și mai mult senzația de lipsă de eficiență, de oameni neserioși și de consolidare a neîncrederii în lumea politică.
Atunci trebuie să discutăm franc și acest aspect. Gândiți-vă că țara asta a cheltuit mulți ani de zile mai mult decât și-a putut permite, asta înseamnă că am luat credite foarte mari. E adevărat, din ele o parte s-au dus în investiții și creșterea investițiilor în infrastructura locală, în rețeaua de drumuri naționale, drumuri expres, autostrăzi este o realitate care nu poate fi contestată. Dar o bună parte din aceste împrumuturi s-au dus în aparatul public sau în consum și nu mai putem continua în felul acesta pentru că diferența dintre cheltuielile mari și venituri trebuie acoperită prin împrumuturi sau prin inflație. Ambele sunt niște fenomene care ne vor complica foarte mult existența în viitor”.
Ilie Bolojan a avertizat că împrumuturile mari vor face ca guvernele să aibă tot mai puțin spațiu de manevră și că există riscul intrării în incapacitate d eplată dacă nu sunt reduse cheltuielile:
“Cu cât luăm mai multe împrumuturi, ceea ce din păcate se întâmplă, cu atât dobânzile sunt mai mari iar la un moment dat plata dobânzilor ocupă procente importante din PIB-ul României și va face ca guvernele noastre indiferent care vor fi să nu mai aibă spații de mișcare și practic vom intra într-o zonă de incapacitate de plată dacă nu facem ceva. Ce trebuie să facem? Trebuie să ne scădem deficitele și să ne apropiem pe cheltuielile de venituri. Asta înseamnă câteva direcții importante pe care trebuie să le urmărim și anul acesta: trebuie să ne scădem cheltuielile de funcționare, trebuie să atragem bani europeni pentru a avea investiții care să genereze creștere, să putem să avem o creștere economică și trebuie să ne creștem veniturile dar nu crescând taxele, ci încasându-ne veniturile pe care le avem”.