Ilie Bolojan, după summitul statelor europene care sprijină Ucraina: “România are un interes strategic să susțină în continuare Ucraina, pentru că fără o astfel de susținere există riscul de cădere a frontului” (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/http://www.b1tv.ro/wp-content/uploads/2025/02/ilie-bolojan.jpg)
Președintele interimar Ilie Bolojan susține o declarație de presă, la Paris, după reuniunea şefilor de stat şi de guvern privind securitatea în Ucraina.
Bolojan a prezentat ce s-a discutat în cadrul reuniunii.
„Țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic”
„De aproximativ o jumătate de oră s-a finalizat reuniunea pentru pace și securitate, convocată în vederea construirii unei păci robuste pentru Ucraina și Europa.
Au participat 31 de state și reprezentanții NATO și ai UE.
În continuare o să prezint punctele principale care au fost abordate la această reuniune.
Primul dintre ele a fost acordul de încetare a focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile. Țările prezente salute ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord că acest acord să fie extins nu doar la navigația pe Marea Neagră, ci atât terestru, cât și aerian.
Și, din păcate, nu s-a ajuns la un astfel de acord și așa cum se vede atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiții și, practic, teoria că unii vor face și alții vor război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat în aceste negocieri.
Și din acest punct de vedere, țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic.
În ceea ce privește partea de monitorizare privind acest armistițiu de 30 de zile la care s-a ajuns, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării respectării acestei înțelegeri.
În acest sens, întrucât înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiții importante, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că Portul Constanța este cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru și prin infrastructura pe care o are, radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora în așa fel încât acest acord să fie respectat, pentru că o zonă sigură la Marea Neagră care garantează navigația pentru toate navele este un lucru bun pentru comerțul și pentru dezvoltarea în această zonă”, a declarat Bolojan.
„România are un interes strategic să susțină în continuare Ucraina”
„Așa cum v-am spus, un punct important a fost asigurarea sprijinului în continuare pentru Ucraina și pentru întărirea flancului estic. România are un interes strategic să susțină în continuare Ucraina, pentru că fără o astfel de susținere există riscul de cădere a Frontului și, practic, ucrainenii prin ceea ce fac, apărându-și cetățenii și teritoriul, țin pericolul la distanță.
Orice fel de situație în care Ucraina are o cădere ar însemna complicații importante și o înaintare înspre zona de vest pe care nici Europa și nici România nu și-o dorește.
În acest sens, ajutoarele care au fost stabilite la Consiliul de săptămâna trecută vor fi asigurate în continuare și se va colabora pentru întărirea flancului estic.
Un alt punct important a fost coordonarea împreună cu Statele Unite ale Americii în problemele care țin de asigurarea păcii în Ucraina. Asta înseamnă că această coordonare este foarte importantă, pentru că ea ține atât de ceea ce se întâmplă până la ajungerea la un acord de pace, menținerea sancțiunilor, care este o chestiune importantă și pe care țările care au fost azi prezente doresc să le mențină în continuare ca un factor de descurajare a Rusiei și, de asemenea, măsurile post ajungere la un acord, măsurile asiguratorii, în așa fel încât să existe garanții suficient de puternice, pentru că acest acord nu este doar o fază temporară între 2 războaie, ci este o pace robustă care asigură atât Ucraina, cât și Europa”, a mai menționat președintele interimar.