Ilie Bolojan (PNL), președintele Consiliului Județean Bihor, a declarat că în administrația din România dacă faci reforme și gestionezi eficient banul public, „pari un neadaptat, ești un lup singuratic”. El a mai afirmat că avem tot mai mulți bani pentru investiții în comunități, problema e că de 20 de ani guvernele alocă greșit fondurile, pe criteriul socialist: „Dacă ai făcut economie, îți dăm bani mai puțini. Stai mai prost, primești mai mult”.
„De 20 de ani, în general, (politicile publice) sunt greșite de la nivel guvernamental sau Ministerul de Finanțe în ceea ce privește performanța autorităților locale. (…)
Dacă faci ceva reforme și încerci să gestionezi cu eficiență, pari un neadaptat, ești un lup singuratic în administrație și oamenii nu te înțeleg de ce faci asta, pentru că nu ai nimic de câștigat, întrucât dacă administrezi eficient bugetele, când se alocă bugetul de stat, alocarea este pe criteriul socialist: dacă ai făcut economie, nicio problemă, îți dăm bani mai puțini. Stai mai prost, primești mai mult, că trebuie să îți asigure funcționalitatea”, a declarat Ilie Bolojan, citat de Profit.ro.
Acesta a atras apoi atenția că, deși datorită UE avem tot mai mulți bani pentru investiții, ei sunt risipiți de politicienii români pe tot felul de proiecte care nu sunt eficiente.
„Problema, de exemplu, la PNRR este că sumele au fost alocate în mod egal pentru anumită categorie de UAT-uri, pentru comune, fără să se țină cont că avem comune de 1.000 de locuitori sau de 10.000 de locuitori. (…)
Avem, în zona de rural, investiții în zona de canalizare, foarte bine. Problema este că la data scrierii proiectului, aveau 1.000 de locuințe într-o comună. Între timp, de la data scrierii, pe fondul depopulării, mai sunt 600 locuite și când se termină proiectul se racordează 200 de locuințe cu 1-2 consumatori. Gândiți-vă că eficiența este foarte scăzută”, a mai declarat președintele CJ Bihor, potrivit Profit.ro.
El a invocat apoi și exemplul unor școli: „Am reabilitat școli prin PNRR și se reabilitează în continuare, vor fi impecabile din punct de vedere al eficienței energetice, vor fi dotate cu tabla electronice, va fi totul în bună regulă, problema este că în acele comunități nu mai sunt copii care să frecventeze acele școli. Deci gradul de folosire va fi foarte scăzut”.