Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, a criticat guvernarea PSD – PNL – UDMR pentru modul în care negociază cu reprezentanții profesorilor, aflați în grevă generală. Ialomițianu l-a criticat mai ales pe Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, referindu-se atât la situația profesorilor, cât și la reforma pensiilor, pe care Budăi ar fi trebuit s-o facă până acum.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„S-a început greșit legat de negocierea profesorilor cu cei de la Guvern. Trebuia invers, întâi cu ministrul Educației, trebuiau să fie ministrul Muncii și Finanțelor, că de acolo vin banii, apoi cu cei din coaliție, că am văzut duminică că acolo nu s-a luat nicio decizie. (…)
Au ieșit în stradă pentru că salariile sunt foarte mici, inflația foarte mare, mai ales la alimente 30 – 40% și acolo trebuia să vină dl Budăi să rezolve”, a declarat Ialomițianu.
Acesta a criticat apoi abordarea ministrului Budăi de a comunica prin intermediul postărilor pe Facebook: „Și așa dl Budăi a spus ”ce vor profesorii? ce, noi avem un sac de bani?”. Dar când au mărit salariile la demnitari, la aleșii locali, nu s-au gândit și la profesori, că au salarii foarte mici și nu s-a aplicat legea salarizării?”.
„Cei din PSD spun că cei care au guvernat în 2020 și 2021 nu au aplicat legea salarizării, dar din 2021, noiembrie, până acum de ce nu au aplicat ei legea? Că au fost la guvernare și spun că au o guvernare foarte eficientă, dar vedem că învățământul și educația au fost ignorate de actuala coaliție”, a continuat vicepreședintele PMP.
Gheorghe Ialomițianu l-a criticat pe Marius Budăi și pentru modul în care gestionează reforma pensiilor generale și pe cea a pensiilor speciale.
„Dl Budăi se contrazice, spune că nicio pensie aflată în plată nu va scădea, dar spune că se vor pensiona, cei care primesc pensii speciale, la 65 de ani, nu face separare între pensiile militarilor și celelalte pensii, pensiile magistraților, spune că pensiile nu vor fi mai mari decât salariile, deși a um se pensionează foarte mult din apărare, magistratură și sigur că cheltuielile cresc.
Are o obligație față de Comisie ca noua lege să aibă impact bugetar în perioada aceasta, nu în 10-15 ani, cum spune Budăi, că treptat se vor aplica măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Deci nu știm cum va proceda, că le-a amestecat.
Dacă noua lege a pensiilor speciale nu va avea un impact major, înseamnă că jalonul nu e îndeplinit.
A creat un haos în magistratură și în armată, că foarte mulți se pensionează și s-ar putea să avem un impact bugetar în creșterea cheltuielilor și nu în reducere, cum spune jalonul”, a mai afirmat Ialomițianu.
Fostul ministru a mai precizat că plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR, nu va fi eliminat, așa cum spune Budăi, cel puțin nu atât timp cât sistemul de pensii rămâne cel actual, nesustenabil.