Ialomițianu (PMP): Avem un deficit bugetar mare nu din cauza războiului din Ucraina, ci pentru că Guvernul PSD-PNL n-a făcut efectiv nimic, nici reforme, nici investiții, nimic (VIDEO)

Ialomițianu (PMP): Avem un deficit bugetar mare nu din cauza războiului din Ucraina, ci pentru că Guvernul PSD-PNL n-a făcut efectiv nimic, nici reforme, nici investiții, nimic (VIDEO)
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe.

Gheorghe Ialomițianu (PMP), fost ministru de Finanțe, a declarat marți, pentru B1 TV, că România are un deficit bugetar mare nu din cauza războiului din Ucraina, ci din cauza Guvernului PSD – PNL, care n-a fost în stare să facă efectiv nimic: nici reforma pensiilor, nici legea salarizării, nici să reducă din cheltuielile publice, ba chiar le-a majorat, nici să facă investiții și nici să atragă fonduri europene.

În acest context, Ialomițianu s-a arătat sceptic că guvernanții vor găsi înțelegere la Comisia Europeană pentru ca România să poată depăși ținta de deficit de 4,4% pe care și-a asumat-o pentru anul acesta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, în contextul în care guvernanții au anunțat că vor să negocieze la Bruxelles ridicarea acestui plafon pentru deficitul bugetar.

Potrivit unor surse Agerpres, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş (PNL), va efectua o vizită de lucru la Bruxelles, după 21 august, pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene despre măsurile privind reducerea cheltuielilor bugetare şi măsurile fiscale, înainte ca acestea să fie aprobate de Guvern.

Ialomițianu, despre cauzele deficitului bugetar uriaș

„Actualul Guvern nu poate să prezinte mare lucru Comisie. Mă refer la coaliție, nu poate să prezinte mare lucru, că n-a făcut nicio reformă, nici reforma salarizării, nici reforma pensiilor, nu au luat măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, nu au atras fonduri europene pentru a face investiții.

Am înțeles că se discută acel deficit bugetar de 4,4% că nu se încadrează, l-am auzit pe dl europarlamentar Negrescu (de la PSD) că trebuie să cerem majorarea acestui deficit bugetar pentru că nu ne putem în cadra din cauza războiului din Ucraina. Problema e că neîncadrarea în deficit e din cauza acestei coaliții, pentru că anul trecut cheltuielile au crescut în mod nejustificat, au supraestimat veniturile, n-au făcut investiții, n-au făcut reforme și sigur că există acest risc să nu se încadreze în ținta de deficit de 4,4%. N-a apărut nimic nou față de anul trecut.

(Tranzitul cerealelor ucrainene) nu a avut un impact atât de mare ca să cerem 5,4%, adică vreo 17 miliarde în plus la deficitul bugetar. Acea depășire a deficitului vine ca urmare a majorării cheltuielilor, a angajării clientelei politice, au depășit cheltuielile cu bunurile și serviciile, n-au făcut investiții în producție, n-au încasat și au supraestimat veniturile”, a declarat fostul ministru al Finanțelor.

Ce a spus Ialomițianu despre creșterea pensiilor

Totodată, Gheorghe Ialomițianu l-a acuzat de „minciună” pe Florin Spătaru, fost ministru PSD al Economiei, actual consilier pe probleme economice al premierului Marcel Ciolacu (PSD), deoarece acesta a spus că Guvernul nu poate crește pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR.

Ialomițianu a insistat că aceasta este o minciună și că suntem foarte departe de atingerea acestui plafon, așa că Guvernul, dacă chiar ar vrea, ar putea și anul acesta să crească pensiile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)