Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a ameninţat guvernul de la Londra cu „reacţii radicale” în cazul în care autorităţile britanice vor face uz de forţă, pentru a intra în incinta ambasadei ecuadoriene, pentru a-l aresta pe Julian Assange. Fondatorul Wikileaks a primit azil politic din partea Ecuadorului.
Şeful statului venezuelean, cunoscut ca un aliat puternic al preşedintelui ecuadorian Rafael Correa, nu a dat detalii în legătură cu tipul acţiunii la care Guvernul său va recurge, dar a menţionat că este „în pregătire”. Chavez a ţinut să amintească, într-un interviu pentru televiziunea publică VTV, că Ecuadorul „nu este singur” în cazul Assange.
„Vom avea răspunsuri foarte radicale în cazul în care Marea Britanie va decide să încalce suveranitatea ecuadoriană în ambasada Ecuadorului, pentru a-l aresta pe Assange, fondatorul WikiLeaks. Îi sugerăm Guvernului britanic să se gândească bine înainte, pentru că s-a terminat epoca în care vechile imperii, precum şi cele noi, puteau face cum doreau”, a declarat Chavez.
Miniştrii de Externe din cadrul Alianţei Bolivariene pentru America s-au reunit imediat după ce Ecuadorul i-a acordat azil diplomatic lui Julian Assange, care s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra la 19 iunie pentru a evita extrădarea sa către Suedia. El trebuie să răspundă în faţa justiţiei suedeze pentru viol şi agresiune sexuală.
Alianţa a lansat un apel către Quito şi Londra să înceapă o „negociere directă” în vederea găsirii unei soluţii în acest caz. O lege din 1987 permite Marii Britanii să ridice statutul diplomatic al unei ambasade, caz în care poliţia poate pătrunde în sediul respectivei ambasade pentru a face arestări.
După ce Ecuadorul i-a acordat azil politic, Julian Assange a susţinut un discurs de la balconul ambasadei Ecuadorului din Londra, în care le-a mulţumit celor care l-au ajutat şi a cerut Statelor Unite sa înceteze „vânătoarea de vrăjitoare” împotriva WikiLeaks. Aceasta a fost prima sa apariţie publică de când s-a refugiat în cladirea diplomatică.