Hezbollah promite să se răzbune după ce pagerele care au explodat au ucis cel puțin nouă persoane și au rănit aproape 3.000

Hezbollah promite să se răzbune după ce pagerele care au explodat au ucis cel puțin nouă persoane și au rănit aproape 3.000
Protestatarii libanezi au afișat steagul Hezbollah și drapelul Palestinei la o manifestație la Beirut, pe 13 octombrie 2023. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Marwan Naamani

Israelul nu a făcut încă declarații cu privire la exploziile pagerelor din Liban care au ucis o fetiță de 10 ani și au lăsat 400 în stare critică.
Hezbollah a promis că va riposta împotriva Israelului după ce pagerele folosite de membrii săi au explodat simultan în Liban, ucigând cel puțin nouă persoane și rănind aproape 3.000 într-un atac dramatic și fără precedent într-un moment de tensiuni sporite în Orientul Mijlociu, anunță The Guardian.

Israelul a anunțat că își extinde obiectivele de război

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene cu privire la explozii, care au venit la doar câteva ore după ce Israelul a anunțat că își extinde obiectivele de război și include lupta împotriva Hezbollah-ului de-a lungul graniței cu Libanul.

Ministrul sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că exploziile de marți au ucis, printre altele, o fetiță de 10 ani. El a declarat într-o conferință de presă: „Aproximativ 2.750 de persoane au fost rănite… peste 200 dintre ele în mod critic”, cu răni raportate în cea mai mare parte la față, mâini și stomac.

Aparentul atac de sabotaj a urmat unor luni de asasinate direcționate ale Israelului împotriva liderilor de rang înalt din Hezbollah. A venit în timp ce oficialii americani încearcă să detensioneze cele două părți și rămân îngrijorați de faptul că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ar putea ordona o invazie terestră a Libanului.

Exploziile pagerelor din Liban sunt o altă lovitură pentru speranțele de pace din regiune

Amenință că vor deraia eforturile SUA de a împiedica Iranul, care sprijină miliția șiită libaneză, să riposteze împotriva Israelului pentru bombardamentul din iulie de la Teheran, care l-a ucis pe liderul politic Hamas Ismail Haniyeh.

Exploziile par să exploateze pagerele low-tech pe care Hezbollah le-a utilizat pentru a preveni asasinarea țintită a membrilor săi, care ar putea fi urmăriți de semnalele telefoanelor mobile. Printre cei răniți în atac se numără ambasadorul Iranului la Beirut, Mojtaba Amani, potrivit rapoartelor.

De asemenea, a intensificat tensiunile dintre Israel și Hezbollah, întrerupând un calm aparent care predominase în ultimele trei săptămâni, când ambele părți păruseră să se retragă din pragul unui război regional după un răspuns limitat al Hezbollah la sfârșitul lunii august la asasinarea de către Israel a comandant militar, Fuad Shukur, la Beirut.

Ministrul informației din Liban a numit exploziile un act de „agresiune israeliană”.
Hezbollah a spus că doi dintre luptătorii săi se numără printre morți și a amenințat cu o „pedeapsă justă” pentru Israel. Informațiile ulterioare din presă au spus că fiul deputatului Hezbollah Ali Ammar a murit și el în explozii.

Luptătorii Hezbollah din Siria au fost, de asemenea, răniți în atac, mai mulți fiind tratați în spitale din Damasc, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului din Regatul Unit. Saberin News, afiliată Gărzilor Revoluționare din Iran, a raportat că și unii gardieni din Siria au fost uciși.

SUA a anunțat că nu sunt implicate

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a spus că este „prea devreme pentru a spune” cum va afecta discuțiile de încetare a focului din Gaza. El a spus într-un briefing că SUA nu sunt implicate și că nu știe cine este responsabil. Hamas a descris atacul drept o „escaladare” care ar duce la înfrângerea Israelului.

Rapoartele presei israeliene de marți seară au spus că Netanyahu, ministrul apărării, Yoav Gallant, și alți șefi de securitate s-au înghesuit la sediul ministerului apărării de la baza Kirya din Tel Aviv după explozii.

Armata israeliană a spus că comandanții au efectuat o evaluare situațională „concentrată pe pregătirea atât în ​​atac, cât și pe apărare”, dar nu a existat nicio schimbare în instrucțiunile pentru civili.

Comandamentul frontului intern al Forțelor de Apărare Israelului a spus autorităților locale că există posibilitatea unei escaladări după incident.

O sursă din Hezbollah a spus că crede că atacul a fost ca răspuns la o presupusă tentativă de asasinare a miliției șiite asupra unui fost oficial israelian, dezvăluită marți de agenția de securitate israeliană Shin Bet.

Acesta a acuzat Hezbollah că a încercat să ucidă un fost oficial al securității folosind o mină antipersonal Claymore care ar putea fi detonată de la distanță, publicând fotografii cu o bombă demontată și cabluri învelite în bandă, despre care susținea că arătau că atacul a fost prevenit în „stadiile finale”. Hezbollah nu a comentat presupusa tentativă de asasinat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`