Deputatul USR Claudiu Năsui prezintă, într-o postare pe Facebook, harta a șefilor din Poliție de la nivelul județelor. Este vorba despre oameni care au ajuns să ocupe anumite funcții deși nu erau calificați în acest sens.
Este vorba despre persoane care au picat examenul de ocupare a postului, care au fost apoi numiți direct; de prieteni apropiați ai politicienilor corupți sau ai aparatului de partid, fidelizați prin chermeze și partide de vânătoare; de plagiatori; de oameni acuzați de agresiuni sexuale, abuz de minori, favorizarea inculpaților; oameni demiși pentru management defectuos și repuși în aceeași funcție. ȘI toți sunt șefi județeni din poliție în România.
Astfel, Claudiu Năsui avertizează că ținând cont de toate aceste exemple ”oribilele crime de la Caracal se pot repeta oricând, pentru că sistemul favorizează astfel de scenarii”.
Redăm, mai jos, postarea integrală a lui Claudiu Năsui:
„Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îți trimit eu echipaj, dar nu mai ține linia ocupată.”
Aceste cuvinte care ne arată exact cât de jos poate merge dezumanizarea celor plătiți din bani publici.
De ce ajung ei să se comporte așa? Pentru că nu sunt responsabili în fața noastră, ci a politrucilor care îi pun în funcții. De aceea, pentru un politruc se poate trimite un elicopter SMURD când are diaree, dar pentru o fată violată nu se poate ține linia de telefon ocupată. Lucrurile acestea le-am văzut deja în atâtea locuri. Peste tot unde statul ne oferă câte ceva, am văzut cum funcționează.
Problema noastră nu este un om sau câțiva oameni, fără de care sistemul ar fi perfect. Problema este întregul sistem. Iar sistemul se apără de fiecare scandal printr-un sacrificiu de formă. Opinia publică e potolită prin demisii. Depinzând cât de groasă e treaba, poate fi o demisie sau mai multe. Dar toate sunt de formă. Dar să nu credeți că cei care pleacă merg în privat să vadă cum e să cauți clienți, să trebuiască să fii responsabil pentru munca pe care o faci. Deloc, de cele mai multe ori cei demiși rămân tot în sistem, doar că merg la altă agenție de stat.
Dar dacă tot e vorba să fie demisii, atunci hai să ne mai uităm la câțiva mari conducători ai poliției române. Hai să vedem cine sunt conducătorii acestei instituții care trebuie să emane „siguranță și încredere”.
În fruntea poliției avem:
1) oameni care au picat examenul de ocupare a postului, care au fost apoi numiți direct;
2) prieteni apropiați ai politicienilor corupți sau ai aparatului de partid, fidelizați prin chermeze și partide de vânătoare;
3) plagiatori;
4) oameni acuzați de agresiuni sexuale, abuz de minori, favorizarea inculpaților;
5) oameni demiși pentru management defectuos și repuși în aceeași funcție.
Ce e trist este că lista nu se oprește aici. Putem vedea în acest grafic doar cât permite spațiul.
Toate aceste exemple ne arată că oribilele crime de la Caracal se pot repeta oricând, pentru că sistemul favorizează astfel de scenarii. Termenul de ipocrizie este foarte des vehiculat în ultimele zile. Oare cum se cheamă numirea în funcție a unor oameni necalificați, pe salarii grosolane, doar pentru că sunt în partidul potrivit?
De aceea, USR a militat mereu pentru numirea profesioniștilor în toate instituțiile unde a putut să facă acest lucru. Ultima fiind la Banca Națională a României (https://bit.ly/2OpFETn). Dacă vrem cuvântul „depolitizare” să nu rămână doar un cuvânt vid de sens, trebuie ca toate partidele să reziste presiunilor interne de a face numiri politice și să alegem oamenii strict pe criteriul competenței”.