Halloween 2020. În ce data sărbătorim anul acesta Noaptea Morților Vii
:format(webp):quality(80)/http://www.b1tv.ro/wp-content/uploads/2020/10/348253/483448.jpg)
Halloweenul sau Noaptea Morților Vii se sărbătorește la data de 31 octombrie, iar anul acesta pică într-o zi de sâmbătă. În contextul pandemiei însă, mai multe orașe au decis suspendarea petrecerilor organizate cu această ozaie, dar si a altor evenimente culturale.
Sărbătoarea de Halloween este extrem de cunoscută în Statele Unite, însă ea a devenit populară și în Europa și în special în România, fiind un prilej de distracție pentru tineri, prin evenimentele tematice și costumele care mai de care mai interesante.
Cum a luat naștere sărbătoarea de Halloween
Cunoscută și drept Noaptea Morților Vii, sărbătoarea de Halloween a născut o adevărată industrie în Statele Unite, acolo unde de la copii până la adulți și vârstnici, toată lumea se bucura la date de 31 octombrie de câte o petrecere.
Mai mult decât atât, americanii obișnuiesc inclusiv să își decoreze casele cu această ocazie, exact așa cum se întâmplă de Crăciun.
Totuși, contrar așteptărilor, evenimentul nu își are rădăcina în cultura americană, ci mai repede în cea Irlandeză. Potrivit Digi24, tradiția a pornit de la o srăbătoare religioasă, organizată de druizi la finalul toamnei, prin care se marchează trecerea în noul an.
În Irlanda și în Țara Galilor, oamenii se temeau în noaptea de Samaian, așa cum se cheamă în mod tradițional sărbătoarea, de spiritele rele care ar fi putut să sosească. Tocmai de aceea se aprindeau focuri în aer liber. Tradiția s-a estompat odată cu sosirea romanilor în Țara Galilor și a creștinismului în acea regiune.
Numele de Halloween privine însă din engleză „All Hallows Even” și semnifica „Sărbătoarea tuturor sfinților” . Dovlecii aprinși cu fețe înfricoșătoare este un alt aspect mult iubit de Halloween. Practica cioplirii acestora a început în Irlanda, unde napii și cartofii mari au servit ca lanterne originale Jack-o-lantern. ”Trick or treat” este o altă tradiție de Halloween originară din Irlanda, în acest caz cu copiii și săracii care merg din ușă în ușă pentru a cere mâncare sau bani. Cântau cântece sau ofereau rugăciuni pentru sufletul morților în schimbul mâncării, de obicei o prăjitură care era o pâine turtită care conținea fructe. Această tradiție era cunoscută sub numele de „suflet”.
De fapt, numele decorațiunii de Halloween provine dintr-o poveste populară irlandeză despre un bărbat pe nume Stingy Jack care a jucat un truc pe Diavol. Ca o pedeapsă pentru șmecheria sa, Diavolul l-a condamnat pe Jack să rătăcească eternitatea doar cu o brățară aprinsă din focurile veșnice ale Iadului în interiorul unui nap pentru a-și lumina drumul.
Halloween-ul în contextul pandemiei
În 2020, petrecerile de Halloween, pline de persoane costumate în diferite persoane de film sau vrăjitori și vrăjitoare înfrcoșătoare nu vor mai avea loc.
Pandemia și criza sanitară au redus numărul petrecerilor și evenimentelor de acest tip, pentru a se putea respecta distanțarea socială, dar și restul măsurilor sanitare.