Gyorgy Frunda, consilier al premierului Ponta: România nu e colonie americană. Ce ar fi dacă am merge noi în SUA să verificăm situaţia condamnărilor la moarte?

Publicat: 09 01. 2014, 15:09

Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, de minorități și relații internaționale, a declarat pentru Ziare.com că România nu este o colonie și că simte o anumită superioritate din partea Statelor Unite, făcând referire la vizita pe care secretarul de stat adjunct american, Victoria Nuland, o va face în România.

„Mi se pare puțin cu un aer de superioritate, ca și cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, trăim într-o lume globalizată, facem parte din sisteme strategice de apărare, dar ce ar fi dacă spunem că am merge noi în SUA să verificăm situația condamnărilor la moarte, care contravine tuturor convențiilor internaționale sau că mergem să verificăm decizia Parlamentului  din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. (…) Nu e aroganță, dar arată o anumită superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic – nred) „, a răspuns Frunda, întrebat dacă i se pare supărătoare formularea.

„Vizita nu e asa intempestiva cum a fost prezentata de presa din tara noastra. Aceste vizite sunt planuite, se poarta dialoguri intre ministerele de Externe, se stabileste un program, se stabilesc niste scopuri, se negociaza si pe urma se vine aici. Nu e Romania o colonie si refuz aceasta idee, ca vine sa inspecteze in Romania nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept si a democratiei. Exista niste discutii, SUA au aratat nu niste ingrijorari, cum gresit au formulat ziarele, ci niste nelinisti, niste semne de intrebare in legatura cu niste decizii. Suntem si noi si Statele Unite membre NATO, suntem legati prin Deveselu, care e foarte important, si de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu conditia sa fie facute aproape pe picior de egalitate, ca sa nu spun chiar pe picior de egalitate”, a mai comentat fostul senator.

Frunda a declarat pentru ”Știrile B1”, că SUA, precum și alte mari puteri ale lumii au avut o atitudine ”puțin tratată de sus”.

”Există niște principii ale diplomației. O deontologie diplomatică internațională. Când ai de obiectat, ca o mare putere,  în comportamentul unui Guvern acest lucru nu se face public, se face pe căi diplomatice. De asta există ambasadori și Ministere de Externe. Acest lucru de a comunica prin ziar, de a pune la punct mi se pare puțin nelalocul lui, puțin umilitor”, a declarat consilierul. 

”Discuțiile care au avut loc acum mai puțin de o lună când Camera Deputaților a acceptat acea modificare pentru a face distincție între demnitarul și funcționarul public. Au fost greșeli de comunicare, de regulament. Pe fond, problema este reală. Nici în SUA demnintarul public nu e considerat funcționar public. Mi se pare o atitudine puțin forțată, puțin tratată de sus. La discuția privind funcționarul și demnitarul public s-au făcut declarații fără a se discuta cu oficialii”, a continuat el.

”Puterile mari, țările membre ale organismelor din care facem parte să ne critice atunci când este de criticat, dar să o facă conform uzanțelor diplomatice”, a susținut Gyorgy Frunda.

Consilierul premierului Ponta a ținut să precizeze că declarațiile făcute reprezintă doar punctul său de vedere și nu a discutat aceste lucruri cu Victor Ponta sau cu ministerul de Externe.
 

Gyorgy Frunda: România nu e colonie